Se poate spune despre Mama Natura ca de miliarde de ani a „gestionat“ Terra cat se poate de eficient. Si nu o data oamenii s-au inspirat din natura fie pentru a desfasura diferite activitati, a crea obiecte sau chiar a zbura. Iar exemplele sunt mult prea numeroase pentru a fi insirate aici. Cine ar fi putut crede ca tot Mama Natura, prin albine, ne poate da si veritabile lectii de afaceri. Fie ca este vorba de munca la ferma sau in orice alta intreprindere, albinele sunt intruchiparea eficientei in productie. In cazul lor este vorba de productia de miere. Astfel, potrivit revistei on-line fastcoexist, exista 6 lectii pe care oamenii le pot invata de la albine cand vine vorba de orice fel de afaceri.
Prima lectie – eficienta
In general o investitie facuta cu cap este creativa, bazata pe schimburi benefice reciproce si aduce un plus de valoare tuturor. Dar, pentru a ajunge sa facem afaceri la acest nivel si a iesi din taramul speculatiilor trebuie sa ne punem intrebarea: „De unde putem primi cel mai bun sfat?“. Cine sau ce ne poate dezvalui secretul? Iar raspunsul ni-l da chiar Mama Natura: albinele sunt cei mai eficace „afaceristi“ din natura. Iar primul sfat primit de la albine ar fi: „Foloseste resursele in mod eficient“. „In natura, eficienta nu e doar rapida si ieftina. Ea reflecta un adevar mai profund. Spre exemplu, fagurii de miere arata frumos, cu toate acele hexagoane aranjate ca intr-o plasa, dar ei sunt si incredibili de eficienti: hexagoanele folosesc mai putin material si energie pe unitate in cadrul unei structuri integrate decat orice alta forma. Cum ar fi daca fiecare dintre noi ar avea la locul de munca sau in agenda un mix ideal din punctul de vedere al structurii si al flexibilitatii?“, se intreaba Janine Benyus, unul dintre realizatorii studiului.
Afaceri mai „calme“
Despre sistemele naturale se stie ca acestea se dezvolta complet si armonios doar prin sincronizare si interconectare. Spre deosebire de oameni, albinele nu isi maximizeaza cresterea doar pentru ca pot sau pentru ca „da bine“ la imaginea afacerii. Ele isi extind stupul doar atunci cand este nevoie de mai mult spatiu. Adica atunci cand populatia de albine creste si cand depozitele de hrana trebuie marite. Tocmai datorita acestui mod de a actiona albinele vor avea intotdeauna de lucru doar atat cat pot duce, drept urmare resursele lor de energie nu se epuizeaza niciodata. Drept consecinta, si oamenii daca nu ar „alerga“ atat de mult si de multe ori fara rost pentru afacerile lor si ar alege varianta cresterii organice, precum albinele, ar avea mult mai mult de castigat. In plus, dispare si riscul de a ramane fara suport pe parcursul derularii afacerii.
Fii in armonie cu piata
Despre organismele naturale se stie ca se dezvolta contextual, fiind perfect adaptate circumstantelor care le inconjoara. La albine, de exemplu, zborul lor este mult mai mult decat un simplu zbor. In fapt, fiecare zbor contine informatii in legatura cu starea si calitatea resurselor dar si schimbarile necesare in fluxul de lucru al stupului. Tot in timpul zborului sunt furnizate informatii si despre pozitia soarelui si disponibilitatea florilor. Si pentru ca in natura totul este armonios, ajustarile lucreaza si de partea cealalta in sensul ca florile produc nectar intr-un anumit interval de timp, pentru a maximiza procesul polenizarii. Orice economist ar ramane cu gura cascata daca ar urmari acest model de eficienta cum numai natura il poate „inventa“.
Evolueaza impreuna cu natura
Pe termen lung, adaptarea la conditiile de mediu se transforma in evolutie. Deja este bine-cunoscut faptul ca nicio specie nu evolueaza in mod izolat. In privinta albinelor si a florilor, acestea au evoluat impreuna secole intregi, fiecare asigurandu-si supravietuirea speciei. Aceasta relatie bazata pe dezvoltare-pereche a mers in unele cazuri pana acolo incat un singur tip de floare isi elibereaza polenul numai atunci cand un anumit tip de albina zumzaie, exact la un anumit nivel de vibratie.
Democratia din stup
Cand albinele trebuie sa schimbe locatia stupului decizia este luata intr-un mod cat se poate de democratic. In primul rand, albinele parasesc stupul in deplin consens cu misiunea de a gasi cel mai bun loc pentru viitorul stup. Apoi, cand se intorc din misiune, care aproape intotdeauna este una de succes, impartasesc cu suratele lor informatiile de pe teren in cel mai eficient si simplu mod, care este inteles de toata „lumea“.
Fii prietenos cu natura
In natura nu exista halde toxice, dar nici gramezi de inventar in exces. Cu toate ca albinele creeaza un numar uimitor de produse – miere, laptisor de matca, ceara de albine – intrarile de materii prime sunt minime: vorbim doar de polen si nectar. Ce bine ar fi daca si noi, oamenii, am fi mai imaginativi si in loc de materii prime sintetice sau mari poluatoare am folosi solutii mai „istete“ precum albinele.
Cum ar arata afacerile daca s-ar aplica acest „Model Albina“ in lumea investitiilor? Poate ca intr-adevar in economia de astazi este greu de aplicat din cauza mentalitatilor bazate pe crestere infinita si pe o concurenta acerba. Totusi nu ar fi rau ca atunci cand cautam un mentor, un model care sa ne inspire atunci cand dorim sa fim cat mai eficienti, cu un profit pe termen lung, sa nu uitam si de micuta albina.