„Otrava alba” care ne indulceste

Cercetarile efectuate de-a lungul vremii au demonstrat ca zaharul ne poate distruge organismul. Desi nu avem inca probleme de nutritie la fel de mari ca americanii, si in Romania „drogul alb” din produsele dulci e nelipsit din dieta zilnica.otrava alba

Inca din cele mai vechi timpuri a fost numit „otrava alba”. Zaharul este un aliment foarte concentrat, obtinut din sfecla sau din trestie de zahar. Sfecla de zahar contine zeci de elemente chimice benefice sanatatii, insa cristalele albe cu care ne indulcim cafeaua de dimineata isi pierd proprietatile nutritive odata cu procesul industrial de rafinare.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recomandat eliminarea totala a zaharului rafinat din alimentatia noastra, si a sfatuit populatia, in nenumarate randuri, sa consume indulcitorii naturali, care se gasesc sub forma de lactoza in lapte, de glucoza in fructe, miere si legume, si sub forma de maltoza in cereale.

Bolile civilizatiei moderne

Exista siropuri de glucoza sau de fructoza care nu sunt obtinute din trestie, nici din sfecla, ci din porumb. „Acum, zaharul este inlocuit cu acest sirop, mai ieftin dar mai periculos”, spune medicul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Potrivit acestuia, siropul respectiv oboseste puternic pancreasul endocrin si creste glicemia.

„Crescand glicemia, organismul stocheaza surplusul din aceste zaharuri sub forma de grasimi, care se depun pe artere. De aici deriva hipertensiunea, accidentele vasculare, maladiile vasculare, infarctele de miocard si, nu in ultimul rand, obezitatea si supraponderabilitatea. Practic, creste riscul pentru toate bolile civilizatiei moderne”, adauga specialistul.

Bauturile racoritoare contin indulcitori artificiali foarte nocivi

Aditivii dulci artificiali ca aspartamul, zaharina sau manitolul, pe care-i gasim in bauturile si in alimentele de pe rafturi, pot fi chiar mai nocivi decat zaharul. De aceea, medicii ne recomanda sa ne ferim de aceste capcane si sa gasim calea sanatoasa.

Zaharul poate fi inlocuit total din alimentatie, consumand in schimb miere de albine, cereale, sirop de artar sau xilitol, substanta pe care o gasim in prune. Chiar daca multi consumatori cunosc aceste recomandari, foarte putini dintre ei reusesc sa-si schimbe modul de alimentatie zilnic, care include zaharul si indulcitorii artificiali din alimentele procesate industrial.

Zaharoza ajunge instantaneu in sange

Zaharoza, formata din fructoza si glucoza, este un indulcitor natural, dar are un index glicemic foarte ridicat. „Imediat ce consumam zahar, inca din cavitatea bucala trece in sange si creste glicemia. Acest lucru determina o producere instantanee si masiva de insulina, care consuma zaharurile si produce pofta de dulce. Aceste oscilatii ale glicemiei duc la diabet de tip 2, prin epuizarea functiei pancreasului endocrin, dar si la obezitate, pentru ca excedentul de zaharuri se transforma in grasimi”, mai spune Mencinicopschi.

Afecteaza si rinichii

Medicul nefrolog Gabriel Mircescu spune ca, la fel ca orice aditivi chimici, si indulcitorii artificiali sunt eliminati in rinichi, functia acestora putand fi foarte repede compromisa. Si zaharul natural provoaca obezitate sau diabet, de pe urma carora ajung sa sufere si rinichii.

„La fel ca orice aditivi chimici, si indulcitorii artificiali sunt eliminati in rinichi, functia acestora putand fi foarte repede compromisa.” Gabriel Mircescu – medic nefrolog

SUA, taramul obezilor

Datele OMS arata ca un american obisnuit consuma 250 de grame de zahar zilnic si 90 de kilograme anual. Peste 80% din americani sunt supraponderali si 30% sunt declarati obezi. Un american din trei moare in urma cancerului, a bolilor de inima, a accidentelor vasculare sau cerebrale si in urma diabetului, toate aceste boli fiind corelate cu cresterea consumului de zahar.

Circa 230 de milioane de oameni sufera din cauza diabetului la nivel global, iar la fiecare zece secunde, o persoana moare din cauza diabetului sau a complicatiior acestuia.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *