Zaharina este unul dintre cei mai controversati indulcitori prezenti in acest moment pe piata. Desi a fost descoperita de mai bine de un secol, nu este clar inca daca este sau nu sigura pentru consum.
zaharina
Inainte de a alege sa consumati zaharina in locul zaharului sau alegeti un produs “light” care are in compozitie aditivul, trebuie sa stiti bine la ce va expuneti. Zaharina, E954, este un indulcitor artificial de 300 de ori mai dulce decit zaharul, dar care lasa un gust metalic dupa consum. Din aceasta cauza este utilizat de cele mai multe ori in combinatie cu alti aditivi ca aspartamul sau ciclamatul. Aditivul are la baza toluen, un lichid inflamabil, derivat din petrol. Zaharina este folosita in foarte multe produse alimentare: sucuri, prajituri, bomboane, creme, inghetate, margarina, muraturi, mustar, marmelada, gemuri. De asemenea, mai poate fi intilnita in produse farmaceutice si pasta de dinti. Zaharina este preferata de producatorii din industria alimentara, pentru ca este stabila la caldura si nu reactioneaza cu celelalte ingrediente.

In 1879, cind s-a descoperit, zaharina a fost considerata o adevarata salvare, mai ales pentru persoanele care sufera de diabet. Insa cercetarile ulterioare au aratat ca efectele asupra sanatatii sint dintre cele mai periculoase, mergind pina la cancer. Agentia Internationala de Cercetari in Cancer (IARC) a incadrat zaharina in grupa 2b, ca agent posibil cancerigen la om. E954 poate interfera cu procesul normal de coagulare a singelui, afecteaza glicemia si functiile digestive. E954 a inceput sa fie foarte utilizata dupa primul razboi mondial, cind pe piata era criza de zahar, iar popularitatea cea mai mare a capatat-o in anii “60, cind era utilizata mai ales de cei care tineau diete de slabit.

Cercetarile americanilor

Primele cercetari legate de zaharina au inceput in 1907 si inca de atunci a aparut o multime de intrebari legate de siguranta ei. Cu toate ca oamenii de stiinta de la Departamentul pentru Agricultura din Statele Unite (USDA) au adus dovezi cu privire la nocivitatea aditivului, s-a hotarit ca folosirea lui nu este periculoasa.

Cercetatorii de la UDSA nu au renuntat, si in 1972 au propus interzicerea comercializarii zaharinei, insa nici de aceasta data nu au avut succes, pentru ca in acel moment era singurul indulcitor pe care il puteau consuma diabeticii. Autoritatile din statul vecin, Canada, au inteles pericolul si au oprit folosirea lui E954. In 2000, producatorii din industria alimentara au facut presiuni serioase asupra Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru scoaterea zaharinei de pe lista aditivilor cancerigeni si au avut cistig de cauza. Acestia au argumentat ca testele au fost facute pe animale si nu sint relevante, desi, la sfirsitul fiecaruia, cobaii sufereau de diferite tipuri de cancer.

Mai mult, lumea stiintifica a atras atentia ca, de cele mai multe ori, in produsele alimentare zaharina este utilizata alaturi de ciclamat E952, care este si el cancerigen si grabeste aparitia maladiei.

Doza admisa

Doza zilnica admisa acceptata de JEFCA (forul mondial care se ocupa cu reglementarea utilizarii aditivilor alimentari) este de 5 mg/kg corp si a fost stabilita in 1993. Aceasta doza se refera si la sarurile de calciu, sodiu si potasiu ale zaharinei. In raportul facut de cercetatorii de la JEFCA se specifica faptul ca zaharina trebuie utilizata numai in produsele care se adreseaza diabeticilor. Decizia a fost luata, pentru ca studiile facute pe animale arata ca prezenta zaharinei un timp indelungat in stomac duce la aparitia cancerului. Avind in vedere ca lumea este din ce in ce mai preocupata de silueta, consumul de produse dietetice este din ce in ce mai ridicat si in consecinta si cel de zaharina. De aceea, oamenii de stiinta sint foarte preocupati, mai ales ca doza zilnica admisa poate fi depasita de un adult care bea intr-o zi aproximativ doi litri de bautura “light”.

“Studiile facute pe animale arata ca prezenta zaharinei un timp indelungat in stomac duce la aparitia cancerului. Avind in vedere ca lumea este din ce in ce mai preocupata de silueta, consumul de produse dietetice este din ce in ce mai ridicat si in consecinta si cel de zaharina.”

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here