Vitamine cu pesticide

0
640

Multivitaminele Disney Plusssz cu aroma de portocale sunt „un supliment alimentar pe baza de vitamine si calciu”, indicat copiilor in crestere cu varsta peste 4 ani.
vitamine cu E-uri
Conform indicatiilor de pe eticheta, trebuie consumate 1-6 tablete zilnic, dar, „in caz de abuz, produsul actioneaza ca un laxativ. Acesta este un supliment alimentar si nu trebuie sa inlocuiasca o masa echilibrata”.

Compozitia acestui produs il face total contraindicat copiilor. Cei doi indulcitori chimici de sinteza, colorantul E110 si polietilen glicolul 6000 sunt total contraindicate in alimentatia celor mici. Acesta din urma este o substanta periculoasa, folosita in general ca pesticid, antigel, dar si in industria cosmetica. Studiile realizate pana in prezent arata ca, daca este consumat in cantitati mari, polietilenul glicol 6000 duce la aparitia cancerului, afectarea sistemului reproducator, impiedica dezvoltarea, este neurotoxic. Efecte adverse puternice are si zaharina de sodiu E954, care este incadrata de Agentia Internationala de Cercetari in Cancer in grupa 2B, ca agent cancerigen. De asemenea, interfereaza cu procesul normal de coagulare a sangelui, cu glicemia si perturba functiile digestive. Doza zilnica admisa este de 2,5 mg/kg corp. Cancerigen este si ciclamatul de sodiu, E952, fiind incadrat in grupa 3. Doza zilnica admisa este de 11 mg/kg corp.

Colorantul E110 este incriminat in aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD) de cercetatorii de la Universitatea din Soumphton. De aceea, in Marea Britanie s-a hotarat ca pana la finalul anului 2009 sa nu mai fie folosit. Acesta mai are si alte efecte adverse: alergii, congestie nazala, astm, bronhoconstrictie, disfunctii ale perceptiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive.

VITAMINE INECATE IN E-URI
In aceste conditii, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca vitaminele adaugate nu mai au nici o valoare. Mai mult, producatorul nu specifica originea lor: naturale sau de sinteza. „Este cunoscut faptul ca variantele naturale au activitate biologica mult mai ridicata decat cele purificate de sinteza”, explica specialistul. De aceea pot face mai mult rau decat bine copiilor. Din compozitie nu rezulta ca aceste vitamine ar avea si calciu, desi in denumirea lui este specificat si acest mineral. Avand in vedere compozitia, specialistul nu recomanda aceste vitamine copiilor, dar nici celorlalte categorii de consumatori.

Ingrediente
Acizi regulatori: acid citric – E330, bicarbonat de sodiu – E500, excipienti: sorbitol – E420 suplimente (vit C – E300, acid nicotinic, vit E – E340, acid pantotenic, vit B6, acid folic, biotin – vitamina H), fructoza, acceleratori: polivinilpirolidona – E1201, politen glicol 6000 (n.r. – polietilen glicol 6000), arome, agenti antiaglomerare: stereat de magneziu, indulcitori: zaharina de sodiu – E954, ciclamat de sodiu – E952, coloranti: R101i – riboflavina, E110 – sunset yellow.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.