„Pate de masa porc Balea” are ca principal ingredient slanina, si nu ficatul de porc, asa cum si-ar inchipui consumatorul.
Pe langa aceasta grasime extrem de periculoasa, mai contine sorici si aditivi alimentari, care se incadreaza in categoria celor periculosi.
Pentru ca amestecul de apa cu slanina sa aiba totusi un aspect comestibil, producatorul a folosit amidon si proteina vegetala din soia. In felul acesta, pateul a capatat consistenta dorita. Chiar daca are in compozitie 15% ficat de porc, ponderea acestuia este nesimnificativa. 85% din produs este constituit de grasimi si aditivi alimentari. Colorantul E120 carmin poate duce la aparitia alergiilor, a rinitelor si a eruptiilor cutanate, mai ales in cazul persoanelor sensibile. Din aceasta cauza nu este indicat in alimentatia copiilor hiperactivi si a suferinzilor de Parkinson si Alzheimer, explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Nitritul de sodiu, E250, are efecte cancerigene dovedite. Pe langa acestea, mai duce la aparitia urticariilor, a alergiilor si la afectiuni ale glandei tiroide. Bebelusii si copiii foarte mici nu trebuie sa consume deloc nitriti pentru ca se poate ajunge si la deces. Persoanele adulte, sanatoase nu trebuie sa consume mai mult de 0,1 mg/kg corp. Ca si colorantul, nitritul de sodiu poate colora carnea de porc, asa incat aspectul pateului este imbunatatit de doua ori.
Din cauza cantitatii mari de grasimi, produsul analizat are o valoare energetica foarte ridicata, nefiind recomandat supraponderalilor si obezilor. De asemenea, contine o cantitate mare de sodiu, atat din sare, dar si din nitritul de sodiu. Persoanele adulte nu ar trebui sa consume mai mult de 6 g de sare zilnic pentru a pastra sanatatea sistemului cardiovascular si a rinichilor.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul nostru ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu sindrom metabolic, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, cerebrovasculare, dermatologice (inclusiv celulita), celor cu afectiuni ale tractusului digestiv, celor cu cancere, alergicilor, astmaticilor, diabeticilor, hiperuricemicilor, celor cu Parkinson, Alzheimer, celor cu sindrom ADHD.
Ingrediente
Slanina, apa, ficat de porc 15%, sorici, amidon de porumb, proteina vegetala de soia, sare iodata, zahar, ceapa, condimente, colorant: carmin – E120, conservant: nitrit de sodiu – E250. Contine proteina vegetala din soia. Valori nutritionale medii/ 100g: valoare energetica 100 kj/241 kcal, proteine 10,1 g, glucide 5,9 g, lipide 19,7 g. Produs sterilizat.