Importam E-urile cancerigene ale UE

Ministerul Sanatatii a aprobat, fara restrictii, toata lista cu E-uri admisa de Uniunea Europeana, desi putea elimina justificat o parte din substantele cu risc pentru sanatatea publica, relateaza Romania libera de sambata.

„Uniunea Europeana nu ne obliga sa admitem toata lista pozitiva, daca aducem argumente in acest sens. Daca vrem sa facem o lista mai restrictiva, UE nu ne opreste.

Puteam ca din cele 314 E-uri sa admitem pe lista noastra pozitiva numai 300”, a afirmat Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Cu toate ca ultimele rezultate ale programului de evaluare a starii de sanatate au aratat o crestere ingrijoratoare a bolilor cardiovasculare si a diabetului, romanii vor fi nevoiti sa consume in continuare produse cu E-uri periculoase.

„De exemplu, a fost admis inca un indulcitor sintetic pe langa cele patru existente (acid sulfam K, ciclamat, zaharina si aspartam). Este vorba de sucraloza (E955).

Consumul produce un stres metabolic si imbolnavirea se produce chiar din strafundurile organismului, adica de la celule. Apar simptome si nu stii pe seama cui sa le pui”, a mai spus Mencinicopschi.

Ultimele modificari legislative au adus aprobarea a inca opt substante cu risc pentru sanatate, desi lista suferise in ultimul timp modificari benefice, prin interzicerea unor substante.

Unii antioxidanti care se gasesc in ulei, snacks-uri sau bomboane pentru respiratie pot provoca cancer (E 319 tert butilhidrochinona, E586 4 hexilrezorcinol).

Agentii de ingrosare pot produce iritatii ale tractului digestiv sau cancer, cum ar fi E426, hemiceluloza de soia, care se gaseste in lactate, sosuri emulsionate si produse de brutarie.

E952 (ciclamat) este un indulcitor artificial care produce migrene si alte reactii adverse, iar E 312 (galat de dodecil), care se foloseste pentru prevenirea rancezirii alimentelor grase, este asociat cu tulburari nervoase si poate provoca iritatie gastrica.

Sursa: Ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *