Murata in zahar si indulcitori

CE BEM, CE MANCAM – Zaharina este cancerigena
Varza rosie este un aliment hranitor, care aduce o serie de beneficii sanatatii noastre. Numai ca daca i se adauga aditivi alimentari periculosi si zahar in cantitati mari, tot ce a fost bun se distruge.

Eticheta produsului „varza rosie Sultan” ne da o veste buna – nu are conservant si una rea – are zahar si indulcitori. Ingredientele enumerate in ordinea descrescatoare a cantitatii sunt urmatoarele: „Varza rosie, zahar, sare, acidifiant: acid acetic E 260, arome naturale, indulcitor: zaharina E 954”. De pe ambalaj mai aflam ca produsul este pasteurizat si ambalat sub presiune, insa nu putem sti care sunt valorile nutritionale.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul analizat: „Conserva din varza rosie pasteurizata cu adaos de zahar (zaharoza) cu index glicemic ridicat, acidifiant acid acetic si indulcitor chimic de sinteza, acalorigen zaharina”. Desi varza (din familia cruciferelor) este o leguma sanatoasa atunci cand este consumata sub forma cruda (salata) sau sub forma murata, isi pierde calitatile atunci cand este tratata termic si cand i se adauga zaharuri rafinate (zaharoza). Acestea au un index glicemic foarte ridicat si sunt periculoase pentru pancreasul endocrin fortandu-l sa produca mult mai multa zaharina. Indulcitorul chimic de sinteza, E 954, este incadrat de Agentia Internationala de Cercetari in Cancer in grupa 2B ca agent cancerigen. De asemenea, zaharina interfereaza cu procesul normal de coagulare a sangelui, cu glicemia si cu functiile digestive, perturbandu-le. Din acesta cauza s-a stabilit ca doza zilnica admisa sa nu depaseasca 2,5 mg/kg corp.

Acest aditiv are un gust remanent amar sau metalic si de aceea este folosit impreuna cu alti edulcoranti chimici de sinteza cum sunt ciclamatii E 952 sau aspartamul E 951. Zaharina nu este metabolizata in organism, fiind eliminata pe cale urinara, atrage atentia specialistul nostru.

In urma analizei etichetei, rezulta ca acest produs are o densitate energetica ridicata, data de cantitatea mare de zahar rafinat utilizata.

CONCLUZII. Varza isi pierde calitatile biologice in urma asocierii cu celelalte ingrediente. Specialistul nostru ne spune ca varza naturala are o densitate energetica foarte mica, dar prin adaosul de zahar care este al doilea ingredient cantitativ i se creste artificial continutul in „calorii goale” de proasta calitate care spoliaza organismul de vitamine si saruri minerale. Din aceasta cauza, produsul nu este indicat a fi consumat mai ales de catre diabetici datorita continutului de zaharoza.

Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail [email protected]. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba. De asemenea, puteti trimite sugestiile si reclamatiile dumneavoastra legate de aceasta rubrica si la numarul de fax 021.318.20.35.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *