Drum ilegal in Delta

SCANDALOS – Fara autorizatie in Rezervatia Biosferei
La Grindu Lupilor, zona strict protejata din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, se construieste, ilegal si cu complicitatea autoritatilor, un drum. Desi legea nu da voie, in zona au intrat utilajele grele. Garda de Mediu a intervenit cu intarziere pentru stoparea lucrarilor.

Zona de sud a Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii. Judetul Constanta, comuna Mihai Viteazu, sat Sinoe. La cativa kilometri distanta se afla zona strict protejata Grindu Lupilor, una dintre cele mai valoroase din RBDD. Legea nu da voie aici sa faci mare lucru. Poti pescui, poti recolta stuf, te poti plimba si… cam atat. Fara motoare, fara activitati economice. Peisajul este natural suta la suta. Drumurile sunt de pamant, natura se dezvolta in voie, fara sa fie transformata sau deranjata de oameni. Ceva mai incolo, o salba de lacuri intregesc frumusetea peisajului.

INTERESE IMOBILIARE. Locul nu putea scapa intereselor. Mai ales celor ale liberalilor din Tulcea si Constanta. Din 2005 incoace, acestia au pus ochii pe acest teritoriu si par a nu se lasa pana nu il vor transforma in cartier de vile sau statiune turistica. Se spune ca la nivel verbal, terenurile sunt deja impartite, fiecare din mai-marii zilei avand deja parcela sa pe malul lacu-lui, chiar in zona strict protejata Grindu Lupilor. Prima miscare: in urma cu doi ani, primarul liberal Gheorghe Grameni s-a apucat sa intabuleze terenul. Beneficiind de complicitatea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (autoritatea indreptatita sa apere terenul), primarului i-a reusit operatiunea. ARBDD s-a adresat tarziu instantei si fara sa aiba calitate procesuala, astfel incat judecatorii au decis pana acum in favoarea primarului.

PIATRA SI UTILAJE.
Ultima lovitura a fost data in urma cu doua saptamani. Drumul de pamant care duce in zona strict protejata Grindu Lupilor a inceput sa fie amenajat. Utilaje de mare tonaj (de cate 40 de tone) apartinand unei firme din Constanta au umplut zona. A fost adus si un buldozer care sa lateasca drumul original, iar aproximativ 20 de muncitori au inceput amenajarea drumului prin tasarea pietrisului. Totul fara nici o autorizatie, in beneficiul Primariei si Consiliului local Mihai Viteazu. Comuna nu are drumuri bune nici macar printre case, insa edilii s-au gandit sa investeasca intr-un drum situat in afara localitatii si care duce pana in zona strict protejata. Garda de Mediu a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a intervenit cu mare intarziere si, constatand ca lucrarea se desfasoara fara documente legale, a dispus stoparea constructiei. Muncitorii continua sa lucreze nestingheriti, iar cand comisarii Garzii isi mai fac drum in zona, muta imediat utilajele la o cherhana din apropiere. Potrivit comisarilor, Garda de Mediu va decide in cursul zilei de azi sanctiunea pe care o va aplica in zona.

Penal
Constructia ilegala a drumului spre zona strict protejata Grindu Lupilor este doar una din probleme iscate in mandatul de guvernator al Deltei Dunarii al liberalului Paul Cononov. Numit politic in primavara lui 2005, desi venea de la o firma de gunoaie cu datorii la stat, Cononov s-a facut imediat remarcat prin gafele sale si prin neprofesionalism. Foarte curand dupa aceea au inceput sa apara si suspiciunile legate de acte ilegale comise de acesta in favoarea liberalilor din Tulcea si Constanta. Fie ca a fost vorba despre pestele din Delta, despre resursa stuficola sau despre terenurile Rezervatiei, Cononov a fost acuzat ca „manareste” lucrurile in favoarea liberalilor. Un recent control al Curtii de Conturi a scos la iveala o parte din ilegalitati, aratand ca in mandatul lui Cononov la ARBDD s-a incalcat in mod grosolan legea. Intre altele, Cononov a dat fara documente justificate sute de mii de euro din bani publici si va trebui sa refaca toata contabilitatea institutiei incepand cu 2005. Ca de obicei, cel poreclit guvernatorul-gunoier nu a putut fi contactat pentru a da explicatii in legatura cu drumul spre Grindu Lupilor.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *