CE BEM, CE MINCAM
Producatorul a folosit zaharina pentru aceasta maioneza, insa nu a reusit sa ii scada valoarea energetica. 100 de grame de sos acopera un sfert din necesarul zilnic de calorii.
Sosul de maioneza cu indulcitori pentru salata Hamker are in compozitie ulei vege-tal (51%), apa (36,45%), otet (7,85%), sare, amidon de po-rumb mo-dificat – unul dintre E1420, E1414, E1410, E1440, proteina lactica, mustar, arome naturale, stabilizatori: guma de guar E412, guma de carruba E410, guma xantan E415, ga-lbenus de ou (0,225%), con-dimente, indulcitor: zaha-rina E954, colorant: betaca-roten E160a. De pe eticheta mai aflam ca 100 de grame de produs ne aduc un aport energetic de 1.923 kj/468 kcal, proteine 0,4 g, glucide 1,1 g, lipide 51,1 g.
ANALIZA. Produ-ca-torul scrie pe eti-cheta ca aceasta maioneza este recomandata pentru „salate, peste, pui, carne rece, oua sau cartofi prajiti”. Specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, ne spune, analizind eticheta, ca produsul este un „sos tip maioneza, cu profil nutritio-nal foarte dez-echilibrat, cu un exces de grasimi care im-prima produsului si o densitate energetica foarte ridicata, 468 kcal/100 de grame”. Sosul contine si o sursa importanta de sare ascunsa, de care trebuie sa tinem cont pentru a nu depasi doza zilnica admisa, de 6 g. De ase-menea, in compozitia acestei maioneze intra si o gama intreaga de E-uri cu functie de stabilizatori, ingrosatori, edulcoranti sintetici si co-loranti. Dintre acestia, cel mai pericluos este zaharina E954, care este catalogat drept cancerigen de Agentia Interntionala de Cercetari in Cancer.
CONCLUZII. In urma analizei ingredientelor si a valorilor nutritionale in-scrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul ana-lizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de hipertensiune, celor cu disli-pidemie, celor cu mala-dii cerebro si cardiovasculare, obezilor si su-praponde-ralilor, suferinzilor de mala-dii hepato-biliare si renale, sufe-rinzilor de maladii gastrointestinale si celor cu sensibi-litate la ingredientele si aditivii folositi. De asemenea, profesorul Mencinicopschi ne atrage atentia ca adaosul sosului creste densitatea calorica a alimentului asezonat, scazindu-i totodata valoarea nutritiva datorita interferentei gumelor cu absorbtia vitaminelor si mi-neralelor.
Sursa: Jurnalul National