Cancer pe reteta

1
1016

Zeci de medicamente distribuite in farmaciile din Romania contin substante deosebit de periculoase pentru sanatate.

Antibioticele, antitusivele, multivitaminele si medicamentele administrate pentru combaterea febrei contin, pe langa substantele active, numerosi aditivi sau excipienti care pot provoca afectiuni deosebit de grave pentru sanatate sau chiar cancer.

Numerose substante deosebit de periculoase, interzise in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, statele Unite si chiar Rusia sunt prezente in produsele farmaceutice distribuite in Romania, multe dintre acestea putand fi achizitionate fara prescriptie medicala. Amoxicilina, banalul Nurofen, Mucosinul sau complexul de vitamine Multi Sanostol au in compozitie E-uri care pot cauza afectiuni gastrice, iritatii sau si mai grav, cancer. Substantele cu grad ridicat de toxicitate se regasesc in majoritatea siropurilor, pulberilor si granulelor pentru suspensii.
Benzoatul de sodiu sau E 211 (unul dintre derivatii acidului benzoic – E320) este cel mai toxic aditiv dupa E330 (acidul citric). Cele doua pot provoca afectiuni ale aparatului bucal si au puternice efecte cancerigene. Cu toate acestea, benzoatul de sodiu este in prezent folosit pentru fabricarea Mucosinului cu miere sirop, a Amoxicilinei, Multisanostolului precum si a multor medicamente destinate in special copiilor.
Din cauza efectelor sale nesanatoase, benzoatul de sodiu, care are rol de conservare, a fost interzis in Statele Unite, UE si Rusia. Cercetari efectuate la Institutul de Oncologie din Germania au dovedit ca E 211 este cancerigen acest aditiv fiind suspectat si de provocarea rinitei cronice. Periculozitatea benzoatului de sodiu este sustinuta si de Institutul de Cercetari Alimentare din Romania potrivit caruia acest conservant provoaca urticarie, agraveaza astmul si este pe lista aditivilor cancerigeni.

Multivitamine periculoase

Printre produsele farmaceutice care contin cele mai multe substante periculoase se numara complexul de vitamine Multisanostol. Pe langa benzoatul de sodiu, acesta mai contine, zaharina despre care s-a constatat ca are efecte toxice in organism, cum ar fi unele dezechilibre hormonale si predispunerea la cancerul vezicii urinare, a celui genital si de prostata. Alaturi de zaharina, in Multisonostol se mai regasesc acidul citric si sorbitol (E420). Acesta este un indulcitor artificial si umectant care se obtine din glucoza prin sinteza si poate provoca tulburari gastrice. Desi, din cauza efectelor sale, nu este recomandat sa fie administrat sugarilor si copiilor mici acesta este recomandat de multi medici pentru stimularea imunitatii si prevenirea deficitului de vitamine al celor mici.
Efereralganul si Nurofenul, administrate pentru combaterea febrei contin, de asemenea, substante considerate periculoase pentru organism. Astfel, in compozitia Eferalganului intra parahidroxi-benzoatul de propil sodic (E216) in timp ce, in cea a Nurofenului regasim acidul citric, ambele considerate cancerigene. Nici atibioticele precum Ceclorul (Cefaclorul) nu fac exeptie de la aceasta regula, in compozitia acestuia intrand eritrozina lac de aluminiu (E127) substanta banuita de provocarea cancerului la tiroida. Un alt medicament administrat deseori copiilor este Debridat, prescris in cazul afectiunilor gastro-intestinale care contine Sunset Yelow (E110), un colorant cu efecte cancerigene.

„Nu sunt periculoase”
Potrivit presedintelui Colegiului Farmacistilor Gorj, Alecsandrina Ileana Dumitrescu, E-urile prezente in compozitia medicamentelor nu afecteaza sanatatea. „Medicamentele aflate in reteaua farmaceutica din Romania au avizul Ministerului Sanatatii si al agentiei Nationale a Medicamentului. Daca ar fi periculoase, nu ar fi primit acest aviz. Oricum, E-urile considerate toxice prezente in unele produse farmaceutice sunt in cantitati foarte mici si au rol de conservare si stabilizare. De regula, medicamentele se administreaza cateva zile iar aceste substante nu au timp sa actioneze asupra organismului cum se intampla cu cele aflate in compozitia alimentelor care se consuma timp mai indelungat”, a precizat farmacist Alecsandrina Ileana Dumitrescu.

Sursa: Lupta in Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.