Chec cu doua etichete

Consumatorii care vor sa afle ce contine checul „Pescarusul” vor fi pusi in dificultate de faptul ca acesta are doua etichete, cu ingrediente diferite.
chec cu aditivi
Oricum, daca ar avea compozitia specificata de producator, checul ar fi, de fapt, o bezea.

Lista de ingrediente a checului cu cacao, stafide si arahide „Pescarus” este neclara pentru cititor. Exista o lista compozitionala stantata pe ambalaj si una lipita deasupra. Cele doua nu coincid, iar prima nu se potriveste cu aspectul checului. Avand in vedere ca primele trei ingrediente in ordinea descrescatoare cantitativ sunt albusul de ou, galbenusul de ou si apa, produsul ar trebui sa fie aproape alb. Uitandu-ne la el, ne dam seama ca ingredientele au fost scrise aleator pe eticheta, nerespectand legea etichetarii. Aceasta cere ca ingredientele sa fie inscrise in ordinea descrescatoare a cantitatii utilizate. Nici textura checului nu ar trebui sa fie aceasta. Amestecul de oua, apa si zahar ar trebui sa dea un produs cu o textura aproape de cea a bezelelor.

ADITIVI ALIMENTARI
Indiferent de cantitatile in care sunt folosite ingredientele, produsul are aditivi alimentari periculosi. Fosfatul de natriu, E339, este unul dintre ei. Excesul de fosfor din dieta duce la dezechilibrarea balantei calciu-fosfor, care duce in timp la aparitia depunerilor anormale de calciu (cioc de papagal), dar si a osteoporozei. Doza zilnica admisa pentru toate sursele de fosfati din alimentatie este de 70 mg/kg corp. Guma xanthan poate interfera cu absorbtia lipidelor si a sarurilor minerale si are efecte laxative.

Aditivii prezenti pe eticheta ascunsa au si ei efecte adverse. Zaharina este considerata cancerigena, iar propilenglicolul produce stari depresive ale sistemului nervos, fiind neurotoxic si cardiotoxic. Ambele variante de produs au o densitate foarte mare, peste 400 kcal./100 g, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Mai mult, checul, preparat dupa oricare dintre retete, este dezechilibrat nutritional, avand un exces de glucide cu index glicemic ridicat (zahar). Din aceasta cauza, produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de boli cardiovasculare, renale, hepatice, dermatologice, celor care sufera de osteoporoza, persoanelor cu problemele ale tractusului digestiv, suferinzilor de cancer. Checul analizat este interzis suferinzilor de celiachie, din cauza continutului de gluten din faina de grau. Persoanele cu alergie la ou, arahide, cu intoleranta la lactoza vor testa reactia organismului la produs inainte de consum.

Ingrediente:
Albus ou praf, galbenus ou praf, apa, zahar, faina tip 550, premix chec (lactoza, emulgatori: esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi E472b, esteri poliglicerici ai acizilor grasi E475), agenti de afanare: fosfat de natriu E339, bicarbonat de natriu E500, stabilizator guma de xanthan E415, sare iodata, ulei vegetal, aroma fresh, cacao 1,5 %, stafide 4%, arahide 2,5 %. Eticheta de dedesubt: faina de grau, zahar, oua, ulei vegetal, fructe confiate, arahide, sare, zer dulce pudra, agenti de afanare: carbonati de sodiu E500, conservanti: sorbat de potasiu E202, indulcitori: zaharina E954, emulgatori: mono si digliceride ale acizilor grasi E471, esterii poliglicerici ai acizilor grasi E475, substante de suport: propilenglicol E1520. Aspectul are scopul de a prezenta produsul.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *