Alimentele procesate, vinovate pentru boli grave

Din cauza aditivilor continuti, aceste produse sunt cauza a 70% din afectiuni. Sarea si E-urile din alimentele industrializate pot fi responsabile pentru aparitia bolilor cardiovasculare, maladiei Alzheimer si chiar a cancerului.alimente procesate

Un studiu realizat de cercetatorii australieni si aparut in publicatia „American Journal of Clinical Nutrition” arata ca multe alimente procesate, mai ales sosurile si produsele din carne, contin prea multa sare, iar persoanele care le consuma in exces sunt expuse riscului de hipertensiune arteriala si de maladii cardiace.

Cercetatorii considera ca alimentele cu cel mai mare nivel de sare sunt cele care contin peste 500 miligrame de sodiu la 100 grame, iar cele cu nivel mic contin sub 120 miligrame sodiu la 100 grame.

Atentie la aditivi!

Un alt pericol pe care il presupun alimentele procesate asupra sanatatii este dat de continutul de aditivi. In Uniunea Europeana exista peste 300 de E-uri, dintre care 50 extrem de periculoase. Cele mai multe se gasesc in mezeluri, bauturi carbogazoase, branza topita si in alimentele de tip fast-food.

„Dupa unele date recente, in medie, peste 300.000 de romani frecventeaza zilnic restaurantele fast-food, vanzarile avand in continuare un puternic trend pozitiv”, afirma profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, autorul cartii „Noua ordine alimentara. Si noi ce mai mancam?”.

Pericolul acestor aditivi asupra sanatatii este si mai mare tinand cont ca, prin asocierea alimentelor consumate pe parcursul unei zile, se depaseste cu usurinta limita permisa a aditivilor. „Alimentatia nesanatoasa si stilul de viata sedentar sunt cauza a peste 70 la suta din bolile care ne macina astazi sanatatea”, explica prof. dr. Mencinicopschi.

E-urile cresc riscul de deficit de atentie

Aditivii alimentari pot duce la tulburari ale tiroidei (E127 eritrozina, colorant rosu pentru sucuri) si ale rinichilor (E150 caramel, colorant care se gaseste in biscuiti, sosuri, gogosi, bauturi carbogazoase).

De asemenea, unii aditivi cresc riscul de aparitie a osteoporozei (E338, acid fosforic, folosit in preparatele din branza), a maladiilor Parkinson si Alzheimer (E621, glutamat monosodic, care se foloseste pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor, preparatelor inghetate) si a deficitului de atentie in cazul copiilor (E104 galben de chinolina, colorant galben pentru inghetate, dropsuri, prafuri de budinca).

Cele mai periculoase E-uri sunt cele considerate cancerigene. Printre acestea se numara: E123 (amarant, care se gaseste in dulciuri) si E214 (p-hidroxibenzoat de etil, care se gaseste in sucuri).

Cititi care sunt cele mai riscante substante din farfurie si care sunt alternativele sanatoase in suplimentul „Adevarul Sanatate” de maine-dimineata.

Cititi mereu eticheta

Reglementarile Uniunii Europene obliga producatorii sa specifice pe eticheta aditivii alimentari pe care i-au folosit. Specialistii ne sfatuiesc sa renuntam la achizitionarea unui produs daca nu cunoastem trei E-uri trecute pe eticheta.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *