CE BEM, CE MINCAM
Compozitia inghetatei Joe este foarte dezechilibrata. Aceasta contine mult zahar, grasimi sintetice si aditivi alimentari care pot afecta sanatatea consumatorilor.
Inghetata Joe de cacao cu glazura de cacao are in compozitie: „lapte praf degresat reconstituit, zahar, vafa 7,7% (faina de griu, grasime vegetala, emulgator (lecitina din soia E 322), amidon din porumb, agent de afinare (carbonat acid de sodiu E 500ii), topping de cacao 6,2% (grasime vegetala hidrogenata, zahar, cacao pudra cu continut redus de grasime 0,5% (unt de cacao 10%-12%), emulgator (lecitina din soia E 322), aroma), sirop de glucoza, cacao pudra 3,3%, zer praf din lapte, grasime vegetala, emulgator (mono si digliceride ale acizilor grasi E 471), stabilizatori (guma carruba E 410, guma guar E 412, caragenan E 407), grasime din lapte, colorant (caramel cu sulfit de amoniu E 150d), arome. Contine gluten”. Valorile nutritionale pentru 100 de grame sint urmatoarele: valoarea energetica 913 kj, 218 kcal, proteine 4,7 g, glucide 30,3 g, lipide 9,2 g.
ANALIZA. Inghetata Joe este un produs cu profil nutritional dezechilibrat, cu grasimi de origine vegetala si animala, dar si grasimi hidrogenate (margarina), periculoase pentru sanatate. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca produsul contine si un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahar, sirop de glucoza) si glucide cu absorbtie lenta (faina de griu, amidon din porumb), daunatoare pentru pancreasul endocrin. Inghetata contine si o serie de aditivi alimentari din categoria emulgatorilor, stabilizatorilor, colorantilor. Densitatea energetica a inghetatei este mare, 218 kcal/ 100 de grame, ne atentioneaza specialistul.
CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu sensibilitate la aditivii alimentari utilizati. Suferinzii de diabet il vor consuma numai cu avizul medicului curant, tinind cont de cantitatea de glucide aduse de produs. Inghetata este interzisa suferinzilor de celiachie, din cauza continutului de gluten. Cei cu intoleranta la lactoza vor testa in prealabil produsul.
Sursa: Jurnalul National