Romanii nu mananca ecologic

Locuitorii Germaniei consuma de cinci ori mai multe produse alimentare organice decat noi

Nici 1 la suta din alimentele pe care le mananca romanii nu sunt ecologice. Piata romaneasca a acestor produse organice este sub media europeana.

Aceasta situatie este generata de lipsa procesatorilor autohtoni. Materia prima romaneasca este exportata, produsele sunt fabricate in strainatate si se intorc in tara de patru ori mai scumpe.

Locul 16 la suprafata cultivata eco

„In Romania, consumul de produse ecologice este sub 1 la suta din totalul alimentelor. In Germania, consumul este de 5 la suta, in Anglia si Austria, de 3 la suta, iar in Ungaria a ajuns la 2 la suta”, a declarat pentru NewsIn, directorul general al companiei distribuitoare de produse ecologice si naturale „Natura Land”, Radu Panait.

In ce priveste suprafata cultivata ecologic la nivel mondial, potrivit aceleiasi surse, Romania ocupa locul 16 in functie de suprafata cultivata. Din datele companiei „Natura Land”, un studiu efectuat in 2005 arata ca varsta celor mai multi consumatori de produse ecologice este cuprinsa intre 26 si 39 de ani. Din punctul de vedere al nivelului de educatie, alimentele ecologice sunt consumate de romanii cu studii superioare.

Reguli pentru un produs organic

Pentru ca un produs alimentar sa fie ecologic, acesta trebuie obtinut din materii prime provenite din agricultura eco. Asta inseamna ca tehnologiile folosite nu trebuie sa fie poluante. Utilizarea ingrasamintelor chimice si a pesticidelor este interzisa, fiindca doar asa poate fi aparat ecosistemul agricol.

Mentinerea fertilitatii naturale a solului este o alta regula de baza a agriculturii ecologice, iar organismele modificate genetic (GMO) si iradierea plantelor sunt de neconceput. Aditivii chimici de sinteza nu au ce cauta intr-un aliment care poarta eticheta de produs
organic.

Traditional si eco

Produsul alimentar ecologic este obtinut din materia prima provenita din agricultura eco.

Produsul natural provine din agricultura conventionala. Pentru obtinerea lui nu se intrebuinteaza aditivii alimentari de sinteza.

Produsul alimentar conventional este obtinut din materie prima provenita din agricultura normala, in care s-au folosit si substante chimice de sinteza. Astfel de alimente contin aditivi sintetici.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *