Rusia vrea sa schimbe macazul

Liderul de la Kremlin intentioneaza sa reduca pana in 2020 cu 40% cantitatea de energie utilizata

Autoritatile de la Moscova incep sa se ingrijoreze, in sfarsit, din cauza problemelor de mediu pe care le are Rusia.

Desi, ani la rand, problemele ecologice au reprezentat pentru Rusia un subiect tabu, autoritatile se arata din ce in ce mai ingrijorate in acest sens. Astfel, Vladimir Putin a vorbit la Soci, la inceputul acestei luni, despre problemele de mediu pe care le au unele situri, unde se vor desfasura Jocurile Olimpice de iarna din 2014.

Amenajarea instalatiilor necesare era prevazuta intr-o zona montana protejata. Primul-ministru a decis ca acestea sa fie deplasate in alta parte, in ciuda costurilor suplimentare aferente.

Calitatea vietii cetatenilor – incepand cu aerul pe care il respira si apa pe care o beau – nu a atras niciodata atentia guvernantilor sovietici, apoi a celor rusi, prea acaparati de dezvoltarea industriala. Populatia rusa nu are reflexe in ceea ce priveste protectia mediului. Aceasta nu trateaza deseurile si nu este preocupata de reducerea emisiilor provenite din transporturi.

Proiect de lege privind ecologia

Presedintele Dmitri Medvedev a pronuntat, luna trecuta, un discurs fara precedent in legatura cu problemele de mediu.

Acesta a vorbit despre o noua „eficienta” in economia ruseasca. „Ganditi-va o secunda: tara noastra ocupa primul loc in lume la risipa de energie. Este un bilant deplorabil. In ceea ce priveste nivelul de eficienta energetica, majoritatea industriilor noastre sunt intre zece si douazeci de ori mai putin eficiente decat ar trebui sa fie”, a spus presedintele. El a denuntat totodata existenta „tehnologiilor invechite”.

In plus, a fixat drept obiectiv o reducere cu 40 la suta, pana in 2020, a cantitatii de energie utilizate in Rusia.
In septembrie, Duma de Stat va examina un proiect de lege privind ecologia, fixand noi standarde pentru calitatea apei, aerului si a solului.

Autoritatile ruse intentioneaza, de asemenea, sa favorizeze investitiile in energii alternative si echipamente verzi.

Ganditi-va o secunda: tara noastra ocupa primul loc in lume la risipa de energie. Este un bilant deplorabil.
Dmitri Medvedev,
presedintele Rusiei

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *