Sunca Paltinis – Conserva cu 5 E-uri

Apa reprezinta aproape jumatate din cantitatea de ingrediente utilizate pentru sunca Paltinis.
sunca cu aditivi
Sunca Paltinis este un produs sterilizat din carne de porc de tip conserva, obtinut din pulpa (47,5%) si apa retinuta si stabilizata de amidonul din cartofi, proteina din soia si o serie de aditivi gelifianti (E450, E407). Sunca este aromatizata cu un potentiator de aroma E621, glutamatul monosodic, care poate avea efecte neurotoxice, atrage atentia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Conservantul E250, nitrit de sodiu, poate genera nitrozamine cancerigene si are o doza zilnica admisa de 2,5 mg/kg corp. Stabilizatorii de tipul difosfati E450 aduc un exces de fosfor care poate dezechilibra balanta calciului, impiedicand fixarea acestuia in oase. In timp, in urma consumului in exces, aceste substante pot determina aparitia osteoporozei. Doza zilnica admisa pentru toate sursele de fosfati din alimente este de 0-25 mg/kg corp. Agentul de gelifiere, caragenan, poate provoca afectiuni intestinale, in cazul unui consum ridicat. De asemenea, conserva are in compozitie o cantitate mare de sodiu. Consumatorii trebuie sa tina cont de ea pentru a nu depasi doza zilnica recomandata de 6 g pentru o persoana adulta. Densitatea energetica a produsului este mica spre medie (102 kcal/100 de grame).

In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta produsului, specialistul ne spune ca sunca analizata poate fi consumata in cantitati moderate in contextul unei diete echilibrate si diversificate de catre persoanele sanatoase si active. Din cauza aditivilor alimentari din compozitie, produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de maladii hepato-renale, persoanelor cardio- si cerebrovasculare, celor cu maladii neurodegenerative (Parkinson si Alzheimer), hipertensivi, celor care sufera de dislipidemie, celor cu densitate osoasa scazuta si osteoporoza, suferinzilor de guta. Persoanele care au alergie la proteinele din soia il vor testa in prealabil, consumand o mica parte de produs si vor urmari reactia organismului.

Ingrediente
Pulpa de porc (47,5%), apa, amidon din cartofi, proteina vegetala din soia, carne de porc, sare iodata, stabilizatori: difosfati E450, agent de gelifiere: caragenan E407, aromatizant, potentiator de aroma: glutamat monosodic E621, antioxidant: izoascorbat de sodiu E301, sirop de glucoza, conservant: nitrit de sodiu E2505. Contine proteina vegetala din soia. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de produs: valoarea energetica: 430 kj/ 102 kcal, proteine 13,2, glucide 3,4 g, lipide 4,0.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *