Crenvursti din carne fara valoare biologica

thumb300_a09b6979c76806821feb452cd3530092.jpgCarnea dezosata mecanic (piele, oase, ciocuri, pene) este ingredientul de baza al acestui produs. Aceasta pasta din ramasite de pui nu are nici o valoare pentru organism.

“Sadu 8 Crenvursti” este un produs realizat din carne separata mecanic si o serie intreaga de aditivi alimentari. De pe eticheta aflam ca au in compozitie: crenvursti pasare 67,5% (carne de pasare separata mecanic 70% – n.r. MDM), apa, amidon din cartofi, proteina vegetala din soia, proteina din lapte, fibra vegetala, sare iodata, condimente, extract de condimente, stabilizatori: polifosfati E 452, dextroza, antioxidant: vitamina C (acid ascorbic E 300), potentiator de aroma: glutamat monosodic E 621, substante de reglare a aciditatii: glucono-delta-lactona E 575, aroma fum, conservant: nitrit de sodiu E 250), saramura 32,5% (apa, sare iodata, condimente, antioxidant: nitrit de sodiu E 250, benzoat de sodiu E 211). Valorile nutritionale medii pentru 100 de grame produs sint urmatoarele: valoarea energetica 653 kj/156 kcal, proteine 14,0 g, lipide 9,6 g, glucide 3,5 g.

ANALIZA: Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca produsul analizat este pe baza de crenvursti din carne de pasare dezosata mecanic (MDM), cu valoare biologica scazuta, glucide cu absorbtie lenta (amidon din cartofi), glucide cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat (dextroza), proteine din soia si din lapte si o serie de aditivi alimentari. Din compozitie rezulta ca acesti crenvusti contin o cantitate mare de sodiu, de care trebuie tinut cont pentru a nu se depasi doza zilnica recomandata de 6 g/kg corp. In urma analizei ingredientelor, specialistul ne atrage atentia ca produsul are un profil dezechilibrat si o valoare biologica scazuta.

CONCLUZII: Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, hipertensivilor, celor cu dislipidemie, cu afectiuni hepatorenale, cardio si cerebrovasculare, suferinzilor de maladii neurodegerenative (Alzheimer si Parkinson), osteoporoza, de guta, celor cu afectiuni dermatologice, alergicilor, astmaticilor, suferinzilor de celulita, de cancer. Diabeticii vor tine cont de aportul de glucide (3,5 grame/100 de produs). Alergii la soia, proteina din lapte, precum si cei cu intoleranta la lactoza vor testa in prealabil produsul.

Precizari
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele consumate zilnic. Cititorii isi pot exprima opiniile la 021-318.20.43. Daca sinteti interesati de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei eticheta acestuia pentru a fi “analizata” de specialistul nostru. Prof. dr Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului, insa fara a i-l prezenta.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,345FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente