Parizerul Ana si Cornel contine noua aditivi alimentari, piele de pasare, amidon, sare, soia. Acest amestec reprezinta jumatate din compozitie, restul fiind reprezentat de carnea de porc.
Parizerul de porc Ana si Cornel este fabricat din carne de porc si aditivi alimentari, in proportii aproximativ egale. E-urile au fost necesare pentru ca produsul sa aiba o consistenta si un gust cat mai aproape de cel al produselor de calitate. Cu toate acestea, parizerul, din cauza compozitie, poate avea efecte adverse asupra sanatatii consumatorilor.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca parizerul analizat are un profil nutritional extrem de dezechilibrat, cu un exces de lipide de origine animala. Din aceasta cauza, suferinzii de boli cardiovasculare, hepatice si cei cu hiperuricemie (guta) trebuie sa evite consumul acestui produs. Mai mult, compozitia ii imprima parizerului si o va-loare energetica foarte ridicata.
Aditivii alimentari utilizati pot afecta sanatatea consumatorilor, fiind inclusi in categoria celor periculosi. Polifosfatii duc la dezechilibrarea balantei calciu-fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase. Consumul excesiv de polifosfati reprezinta punctul de plecare spre osteoporoza. Mai mult, studii recente au aratat ca acesti aditivi au un potential cancerigen foarte mare. Nitritul de sodiu poate duce si el la aparitia cancerului. Glutamatul de sodiu este neurotoxic, fiind vinovat de declansarea sindromului bucatariei chinezesti. Acesta se manifesta prin dureri de cap, ameteli, stari de oboseala, senzatie de arsura in brat si antebrat, astm, respiratie dificila, greata, modificari de ritm cardiac. Colorantul E120, carmin, poate provoca alergii, astm, rinite, eruptii cutanate.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, renale, hepatice, hipertensivilor, persoanelor cu afectiuni renale, hepaticilor, celor care sufera de maladiile Parkinson, Alzheimer, suferinzilor de boli ale colagenului, celor cu afectiuni dermatologice, pulmonare, batranilor, celor cu astm, alergii, hiperuricemie.
ETICHETA
Carne porc >50%, slanina, piele pasare, emulsie de sorici, amidon alimentar, proteina vegetala din soia, sare, stabilizator (polifosfati de Na E452, K E452 ii, Ca E452 iv, clorura de potasiu E508), condimente, antioxidant (izoascorbat de sodiu E301), corector de aciditate (ci-trat de sodiu E331), aroma, potentiator de aroma (glutamat de sodiu E621), co-lorant natural (carmin E120), conservant (nitrit de sodiu E250).
SARE
Produsul analizat contine si o cantitate insemnata de sare. Specialistul ne recomanda sa nu depasim 6 g zilnic, pentru a nu avea probleme cu sistemul cardiovascular si cu rinichii. O grija deosebita trebuie sa aiba persoanele care sufera de hipertensiune. Mai mult, parizerul mai are si alte surse ascunse de sodiu: polifosfati de sodiu E452, izoascorbat de sodiu E301, citrat de sodiu E331, glutamat de sodiu E621, nitrit de sodiu E250.
Sursa: Jurnalul National