Sunca cu E-uri pentru copii

Polifosfatul, caragenanul si nitritul de sodiu sunt trei aditivi alimentari care nu sunt indicati in alimentatia copiilor si totusi se gasesc pe lista de ingrediente a produsului „Dodolina”, sunca de pui pentru cei mici. Sunca de pui pentru copii „Dodolina” (Unicarm) este un produs care nu are ce cauta in dieta copiilor din cauza aditivilor alimentari utilizati.
sunca
Acestia pot afecta in mod serios sanatatea, ducand la dereglari ale organismului. Polifosfatul de sodiu E452 impiedica asimilarea si fixarea calciului in oase, putand induce osteoporoza si/sau depuneri anormale de calciu (cioc de papagal). Aflati la varsta cresterii, copiii au nevoie de calciu, iar acest aditiv nu face decat sa dezechilibreze balanta calciu-fosfor. Caragenanul E407 poate provoca ulcer si cancer gastric.

Mult mai periculos este nitritul de sodiu E250 care este interzis in dieta copiilor, pentru ca poate produce cancer. De asemenea, poate provoca alergii si urticarie persoanelor sensibile. Doza zilnica admisa pentru toate sursele de nutriti din alimentatie este de 0,1 mg/kg corp.

Produsul analizat contine si o cantitate mare de sare, care duce la retentia de apa, la boli renale, cardiovasculare si la hipertensiune. De asemenea, contine si sirop de glucoza, glucid cu index glicemic ridicat si asborbtie rapida, care streseaza pancreasul endocrin. Acesta va fi nevoit sa secrete o cantitate mare de insulina intr-o perioada scurta de timp, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul nostru ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii renale, hepatice, cardiovasculare, celor cu hipertensiune, alergicilor, celor cu boli dermatologice, persoanelor cu afectiuni ale tractusului digestiv. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant inainte de consum si vor tine cont de cantitatea de glucide. Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa o cantitate mica de produs pentru a vedea care este reactia organismului.

ETICHETA
Piept de pui 52,5%, proteina vegetala, sare, lapte, stabilizator: polifosfat de sodiu E452, sirop de glucoza, agent de gelificare: caragenan E407, antioxidant: acid ascorbic E300, conservant: nitrit de sodiu E250. Valori nutritionale: proteine 15,3 g, glucide 3,46 g, lipide 3,46, valoare energetica 98,08 kcal/401,06 kj.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *