Liber la E-uri. Ministerul Sanatatii introduce aditivi periculosi in alimente

Ordinul nr. 438/295/2002, privind aditivii alimentari, va fi modificat printr-un proiect de act normativ elaborat de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. La prima vedere pare ca, in sfarsit, autoritatile din Romania s-au trezit si vor sa ne scape de E-urile periculoase. In realitate, proiectul scoate cateva E-uri, de ochii lumii, si adauga altele, mai nocive. In plus, actul normativ majoreaza considerabil canitatile maxime admise ale aditivilor din produsele alimentare.

Potrivit acestuia, prezenta unui aditiv alimentar nu va mai fi autorizata pentru preparatele pe baza de cereale prelucrate si alimentele pentru sugari si copii de varsta mica. Totodata, E 400-404, E 406, E 407, E 410-415, E417, E 418 si E 440 vor fi interzise la fabricarea minijeleurilor, definite ca jeleuri de consistenta dura, ingerate dintr-o singura inghititura dupa introducerea in gura. Din lista cu conservanti si antioxidanti autorizati conditionat, adica in doze cu maxime stabilite de lege, din cauza faptului ca sunt daunatori, dispar E 216 si E 217. De precizat ca E 217 era deja interzis in mai multe tari. Conservantii si antioxidantii autorizati conditionat se elimina definitiv din co
mpozitia crevetilor preparati, a cozilor de raci preparate si preambalate si a molustelor preparate si marinate, precum si din suplimentele alimentare dietetice lichide. In schimb, acestea vor fi permise la prepararea crustaceelor si molustelor tratate termic si in suplimentele alimentare comercializate sub forma lichida.

Liber la nitrit de potasiu
E 249, nitrit de potasiu, este un fixator de culoare si agent de conservare pentru carne. Acesta poate produce ameteli, dureri de cap si este potential cancerigen, nefiind permisa utilizarea in alimentele pentru sugari si copii. In ordinul actual era admis, in cantitate de 150 mg/kg, in produsele din carne netratate termic, afumate si uscate. In modificarile legislative, cantitatea este permisa in toate produsele din carne. E 250, nitrit de sodiu – poate provoca hiperreactivitate si alte reactii adverse, fiind potential cancerigen, fiind restrictionat in multe tari. In prezent, este admisa o cantitate de 150mg/kg la alte produse din carne afumata si produse din carne in conserva. Potrivit proiectului de ordin, in produse din carne traditionale conservate, cum ar fi Paprikas si Selsky salam, cantitatea maxima permisa de nitrit de sodiu va fi de 180 mg/kg.

In proiectul de act normativ se afla si o confuzie dubioasa. E 251 este trecut ca nitrat de potasiu, iar E 252 este nitrat de sodiu. In realitate, E 251 este nitrat de sodiu si E 252 este nitrat de potasiu. Confuzia este destul de grava, avand in vedere ca E 252 poate provoca hiperactivitate si alte reactii adverse, este potential cancerigen, iar folosirea sa este restrictionata in multe tari. Din proiect reiese ca E 252 poate fi utilizat in cantitati de 300 mg/kg in produse din carne traditionale, conservate prin inserare in solutie de saramura, in cele conservate prin uscare. Totodata, E 252, in cantitate de 150 mg/kg, se va introduce, ca noutate, si in branza cu pasta tare, semitare si semimoale, inlocuitori de branza pe baza de produse lactate. Heringul marinat si sprotul vor putea contine E 252 in cantitate de 500 mg/kg, pana acum nefiind permisa decat o cantitate reziduala de nitrat de potasiu de 50 mg/kg. Un antioxidant periculos, E 319 (Tert-butilhidrochinona) va putea fi introdus in untura, ulei de peste, grasime de vita, pasare si oaie. E 319 este un produs pe baza de titei si se recomanda evitarea sa. Aceasta poate cauza greturi, varsaturi, delir – o doza de 5 grame fiind considerata letala. Cantitatea de E 385 creste la crustacee congelate sau inghetate de la 75 mg/kg la 250 mg/kg. E 385 produce perturbari sale echilibrului electrolitic, afectiuni gastrointestinale si crampe intestinale, fiind interzis in unele tari.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *