Daca luam in considerare evolutia si raspandirea diabetului zaharat in ultimii ani o putem considera boala secolului 21. Dupa ce specialistii ne-au atentionat ca aceasta boala se propaga cu o viteza uimitoare acum ne atrag atentia ca diabetul va ucide in anul 2007 la fel de multe persoane ca si virusul HIV.
„Numarul celor care mor din cauza diabetului si SIDA a ajuns la paritate la nivel global, dar nu toate decesele care sunt cauzate de diabet si complicatiile acestuia, adica nefropatia, infarctul miocardic, amputatia membrelor, neuropatiile, sunt luate in evidenta ca atare”, a avertizat, diabetologul Maria Mota de la sectia de diabetologie a Spitalului Universitar Craiova.
„Se vorbeste despre epidemie si chiar pandemie de diabet la nivel mondial, cu consecinte grave asupra productivitatii muncii”, a mai spus dr. Mota.
La fel de ingrijoratoare sunt si statisticile referitoare la numarul bolnavilor de diabet din Romania. Pentru anul 2030, specialistii previzioneaza ca numarul persoanelor bolnave de diabet din Romania va ajunge la circa 6,22 %. Diabetologul considera ca amploarea pe care a dobandit-o aceasta boala este data de cresterea duratei de viata a pacientilor cu diabet deoarece au aparut medicamente noi inovative, dar si incidentei tot mai mari a bolii care apare mai frecvent in ultimii ani din cauza urbanizarii si stilului de viata nesanatos”
Sursa: Cronica Romana, 03 Septembrie 2007
Autor: I.S.
Sfaturile nutritionistilor:
Obezitatea, un stil de viata sedentar si dietele care au multe grasimi si acizi grasi saturati, sunt factorii principali care determina aparitia diabetului de tip 2.
Atentie la cereale: Multe tipuri de cereale sunt procesate necorespunzator (mai ales cele imbracate in ciocolata si alte tipuri de zaharuri, acizi grasi saturati) si astfel ele devin extrem de periculoase in alimentatia copiilor si adultilor deopotriva.
Ce se intampla?
De exemplu: un de bol de cereale cu lapte contine 80 grame zahar ceea ce inseamna mai mult decat doza zilnica acceptata; astfel pancreasul este fortat, nu produce insulina suficienta pentru transformarea glucozei in energie; astfel copilul hranit in acest mod este un potential diabetic, plus celelalte riscuri la care este expus:
1. hipertensiune arteriala
2. infarct de miocard
3. anumite tipuri de cancer
Vrei sa afli detalii despre Alimentatie sanatoasa?
Doresti o Evaluare WELLNESS (evaluare a sanatatii din perspectiva nutritionala si corporala)??
Consultant Wellness,
Gina Alecu 0721.252.008; 0788.314.514
Slabire fara forme – www.slabirefarafoame.ro