Pe eticheta pateului de porc Tartini scrie ca este „proaspat si delicios”. Nu punem la indoiala gustul produsului, dar in ceea ce priveste prospetimea, lista de ingrediente contrazice afirmatia. Prezenta conservantului nitrit de sodiu este principalul motiv pentru care pateul de porc Tartini nu poate fi proaspat. Pe langa acest aditiv alimentar cu potential cancerigen, produsul analizat mai contine si alte substante chimice sau ingrediente care au trecut printr-un proces de industrializare.
Monoglutamatul de sodiu, aditiv alimentar folosit pentru gustul „delicios”, poate duce la aparitia sindromului bucatariei chinezesti, mai ales in cazul unui consum frecvent. Acesta se manifesta prin dureri de cap, ameteli, palpitatii, probleme neuropsihice. Efecte adverse are si colorantul carmin care poate provoca alergii, rinite, astm, eruptii cutanate, sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare. De asemenea, nu este recomandat in alimentia suferinzilor de Parkinson si Alzheimer din cauza continutului de aluminiu.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia asupra faptului ca pateul de porc Tartini este dezechilibrat din punct de vedere nutritional. Cea mai mare pondere in produs o au grasimile de natura animala, care afecteaza in primul rand functionarea ficatului si a sistemului cardiovascular. In compozitia produsului intra si zaharul, glucid cu index glicemic ridicat si absorbtie rapida.
Concluziile specialistului
In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul nostru ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, suferinzilor de afectiuni hepatice si renale, diabeticilor (grasimile saturate genereaza rezistenta la insulina), suferinzilor de status proinflamator sistemic (poliartrite, artrite, artroze, reumatisme), bolnavilor de cancer, de boli neurodegenerative (Parkinson si Alhzeimer), celor cu afectiuni dermatologice, celor cu sistemul imunitar slabit. Persoanele cu intoleranta la lactoza si cei cu alergie la soia vor testa in prealabil produsul, consumand doar o mica parte pentru a vedea reactia organismului.
Eticheta
Caroli. Tartini. Pate de porc. Ficat de porc 27%, slanina, apa, sorici, proteina vegetala din soia, amidon, sare, ceapa deshidratata, condimente naturale, zahar, proteina din lapte, agent de ingrosare (caragenan E407), antioxidant ascorbat de sodiu E301, conservant nitrit de sodiu E250, acetat de sodiu E 262, potentiator de gust monoglutamat de sodiu E621, colorant natural carmin E120. Produs fiert. Contine soia, proteine din lapte, poate contine urme de alune. Valoare energetica la 100 g produs 1150 kj/275 kcal, proteine 10,5 g proteine, lipide 24 g, glucide 4,5 g, sare 1,9 g.
Sursa: Jurnalul National