Parizer din 6 E-uri

CE BEM, CE MINCAM
Producatorul ne spune ca a folosit pentru acest parizer carne de pasare, insa ne lasa pe noi sa ne imaginam ce zburatoare vom ingera. Restul ingredientelor fac parte din cele pe care ar trebui sa le evitam daca vrem sa fim sanatosi.

De pe eticheta parizerului de pasare Tomis aflam ca are in compozitie: „carne de pasare, colagen, slanina, amidon, soia, sare, condimente, cazeina, dextrina, polifosfati E 452, glutamat monosodic E 621, caragenan E 407, erithorbat de sodiu E 316, nitrit de sodiu E 250, colorant natural: carmin E 120”

ANALIZA. Parizerul analizat este un produs din carne fiert, ambalat intr-o membrana artificiala care nu este comestibila. Din ingredientele enumerate pe eticheta rezulta ca acesta are o valoare biologica scazuta, organismul neavind prea multe beneficii in urma consumului. De vina sunt cantitatea mare de colagen (proteina de proasta ca-litate) si de slanina, care are efect aterogen ridicat, ne explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cer-cetari Alimentare. De asemenea, producatorul nu specifica sursa colagenica (vita, porc sau pasare).

Consumatorul trebuie sa fie foarte atent la cele patru surse de sodiu ale parizerului, pentru a nu depasi doza zilnica recomandata de 6 g. De asemenea, produsul ana-lizat contine sase aditivi alimentari foarte periculosi pentru sanatate. De exemplu, caragenanul E 407, care este folosit de producator pentru a retine apa, poate crea probleme la nivelul sistemului gastro-intestinal, mergind pina la cancer. Conservantul nitrit de sodiu E 250 are efecte cancerigene, doza zilnica admisa fiind de 0.1 mg/kg corp. Cei care vor consuma acest produs in cantitati mari trebuie sa tina cont si de faptul ca polifosfatii utilizati perturba balanta calciu-fosfor, impiedicind fixarea calciului in oase. Pe linga sursele proteice de origine animala, produsul contine proteina din lapte (cazeina) si proteina din soia, dar si glucide de tipul amidonului, dextrine (amidon hidrolizat).

Concluzii

In urma analizei ingredientelor enumerate pe eticheta, specialistul nostru ne spune ca produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferin-zilor de maladii cardiovasculare, cerebrovasculare, celor cu dislipidemie, hipertensivilor, sufe-rinzilor de maladii hepato-renale. De asemenea, consumul acestui parizer nu este indicat persoanelor care sufera de boli neurodegenerative (Parkinson si Alzheimer), suferinzilor de boli ale pielii (psoriazis), celor cu osteoporoza, cu boli colagenice, suferinzilor de cancer, de hiperuricemie (guta), persoanelor cu boli ale tractusului digestiv. Suferinzii de diabet vor tine cont de aportul de glucide adus de produs (amidon, dextrina) si vor cere sfatul medicului curant inainte de consum.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *