CE BEM, CE MANCAM – Culoarea este data de E 127
Denumirea produsului este oarecum gresita, daca ar fi sa luam in calcul ingredientul cu ponderea cea mai mare. Slanina si apa sunt de fapt cele mai importante.

Pateul de ficat de porc Lupack are ca principal ingredient slanina. Dupa acest ingredient, pe eticheta urmeaza in ordine descrescatoare: slanina, apa, ficat porc 20%, sorici, ceapa, proteina din lapte, sare, amidon din cartofi, zahar, condimente, potentiator de aroma: glutamat monosodic E 621, antioxidant: acid ascorbic E 300, conservant: nitrit de sodiu E 250, colorant: eritrozina E 127″. Dupa consumul a 100 de grame din produsul analizat veti acumula 1326 kj/321 kcal, 7,5 g proteine, 3,0 g glucide, 31,0 g lipide.

ANALIZA. Produsul are un profil nutritional extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de grasimi saturate inalt aterogene, ne explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, in urma analizei etichetei. Proteina este reprezentata in principal de colagenul din sorici cu valoare biologica foarte scazuta si de proteina din lapte. Cantitatea mare de sare folosita de producator trebuie sa fie un semnal de alarma pentru consumatori. Pe langa sare (clorura de sodiu), mai exista si alte doua surse ascunse de sodiu: E 621, E 250 Mai mult, pateul are si un exces de glucide cu absorbtie lenta (amidon din cartofi) si cu absorbtie rapida si index glicemic foarte ridicat – zaharoza.

Specialistul nostru atrage atentia asupra faptului ca pateul contine trei aditivi alimentari foarte periculosi: E 621, E 250 si E127. In urma analizei etichetei pateului rezulta ca valoarea lui energetica este foarte ridicata, 321 kcal/100 g.

CONCLUZII. Specialistul nostru conchide, analizand cele inscrise pe eticheta produsului, ca acesta nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, suferinzilor de boli hepatice si renale, hipertensivilor, bolnavilor de hiperuricemie (guta), celor cu status proinflamator sistemic. Diabeticii vor tine cont de sursa ascunsa de zahar si vor cere sfatul medicului curant. Alergicii la proteina din lapte vor testa produsul inainte de consum.

Precizari
Rubrica “Ce bem, ce mancam” se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro.
De asemenea, puteti folosi si numarul de fax 021.318.20.35, pentru a trimite sugestiile sau reclamatiile dumneavoastra legate de aceasta rubrica. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi “analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here