Pretul ecologiei

0
288

PROGRAM – Produsele de comert echitabil, tot mai cautate
Sucuri naturale din Brazilia, cafea bio din Etiopia, cacao si ciocolata calda din Republica Dominicana. Vinzarile globale de produse provenite din comertul echitabil au crescut cu 47% anul trecut.

Tot mai multi fermieri din tarile lumii a treia cistiga mai multi bani din cultivarea fructelor exotice, cafelei, trestiei de zahar si bumbacului daca nu folosesc chimicale, respecta mediul inconjurator si nu exploateaza forta de munca a copiilor. Cum? Prin programul de comert echitabil (Fairtrade).

PIATA. Consumatorii din intreaga lume au cheltuit peste 2,3 miliarde pe produse de comert echitabil, potrivit ultimului raport al FLO, organizatie care se ocupa cu etichetarea produselor de comert echitabil. Acest lucru inseamna ca 1,5 milioane de producatori si lucratori din 58 de tari sarace, in curs de dezvoltare, beneficiaza acum de preturi mai mari pentru roadele muncii lor. Vinzarile de sucuri din comertul echitabil au crescut de aproape patru ori, cele de zahar si bumbac bio s-au dublat, iar cele de banane si cafea eco au crescut cu 72% si, respectiv, 19%. Dupa valoare, Marea Britanie si Statele Unite sint de departe cele mai importante piete de desfacere pentru produse din comertul echitabil. In 2007, vinzarile de profil din Marea Britanie au crescut cu 72%, la 560 de milioane de lire, iar in SUA – cu 46%. Insa cele mai spectaculoase procente de crestere a vinzarilor s-au inregistrat in Suedia si in Norvegia: 166% si, respectiv, 110%.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.