In plina prohibitie, braconierii isi umplu plasele cu peste

Pescuitul in scopuri stiintifice sau de cercetare nu este interzis, iar autorizatiile sunt emise de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura.Politia confisca tone de peste, mai ales pe timpul noptii, cand braconierii isi intind plasele.
braconieri
Politia din Delta Dunarii a descoperit in urma cu cateva zile intr-o autoizoterma crapi, carasi, somni, salau si scrumbii.

In total, 1.270 de tone de peste proaspat, marfa pentru care soferul autovehiculului nu a avut acte doveditoare in momentul in care a fost oprit pentru control in localitatea Ciucurova, judetul Tulcea.

Prin lege, este interzis pescuitul pana la data de 11 iunie, iar prohibitia a fost instituita de stat pentru aproape toate speciile de pesti. Astfel, soferul a ramas si fara masina, si fara marfa braconata, dar s-a ales cu dosar penal.

Braconierii constanteni ies noaptea la furat

Inspectorii piscicoli, insotiti de jandarmi, descopera sute de kilograme de peste si plase monofilament interzise de lege, mai ales pe timpul noptii, cand braconierii isi intind plasele. „Incepand din aprilie, pe Lacul Sinoe este prohibitie la pescuit.

Cu toate acestea, intr-o singura seara, am descoperit nu mai putin de 230 de plase intinse de braconieri”, a declarat, pentru „Adevarul”, Sorin Taranu, inspector la Agentia pentru Pescuit si Acvacultura Constanta.

In plasele pescaresti, inspectorii au descoperit si raci, care au fost eliberati in apele lacului, la marginea orasului Navodari, deoarece, in aceasta perioada, crustaceele isi depun icrele. De la inceputul anului, au fost confiscate de la braconieri 10 tone de peste si au fost intocmite cateva zeci de dosare penale.

Pescuit in folosul Cercetarii

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatica, Pescuit si Acvacultura Galati (ICDEAPA) a fost acuzat ca elibereaza autorizatii pentru pescuit in scop stiintific si face astfel din braconieri cercetatori stiintifici. Neculai Patriche, directorul institutului, sustine insa ca nu este adevarat.

„Noi nu eliberam autorizatii pentru pescuit stiintific, ci suntem beneficiarii unor astfel de documente, care sunt date de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura. Recunosc ca au fost si unele probleme, unii dintre pescari profitand de dreptul de a pescui in scop de cercetare pentru a bracona, dar nu au fost decat doua-trei cazuri si le-a fost retras imediat permisul”, a declarat, pentru „Adevarul”, Neculai Patriche.

Mai departe, cei de la Agentia pentru Pescuit si Acvacultura din Galati sustin ca aceste autorizatii vin, de fapt, de la Bucuresti si nu le sunt date personal pescarilor, ci unor institutii. „Cei care pescuiesc in folosul activitatii de cercetare sunt autorizati de catre forul nostru tutelar de la Bucuresti, iar autorizatiile nu sunt date direct unor echipaje de pescari, ci unor institutii. La Galati, e vorba despre Institutul de Cercetare, care are 25 de echipaje de pescuit, si de Universitatea -Dunarea de Jos-, care are doua echipaje”, sustine Vasile Bocaniala, seful filialei regionale.

Liber la peste pe baltile private

Cu toate acestea, politistii din judetul Tulcea au depistat la 25 aprilie in zona localitatii I.C. Bratianu o persoana cu portbagajul masinii plin cu 90 de kilograme de crap, somn si scrumbie si cu 20 de kilograme de pastruga.

Cel in culpa nu avea permis de pescuit, dar a motivat ca este legal ceea ce face, deoarece se afla pe lista de cercetatori stiintifici ai Institutului de Cercetare din Galati.

In perioada de prohibitie, care a inceput pe 13 aprilie si se va incheia pe 11 iunie, pescarii sportivi pot sa pescuiasca in baltile private sau in mare.

Legea prohibitiei la pescuit si exceptiile ei

In amenajarile piscicole private se poate prinde peste pana la sfarsitul acestei luni, dar conditiile sunt stricte. Pescarii isi pot intinde navodul doar ziua, iar crapii care cantaresc mai putin de un kilogram trebuie eliberati. In mare, pot fi prinsi doar guvizi si calcani. Taxa de intrare pe lacurile Lunca si Sabangia din judetul Tulcea este de 100 de lei, iar pe Balta Inului din Mangalia se percepe o taxa de 30 de lei pe zi, care include si transportul pescarilor.

Ordinul numarul 189/2009 privind prohibitia pescuitului a fost emis de Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, si de Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului. In zonele de protectie, intre 13 aprilie si 11 iunie, s-a interzis pescuitul oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice.

Exceptie de la regula face pescuitul stiintific. Pescuitul in aceasta perioada este considerat infractiune, iar braconierii vor fi sanctionati cu amenzi ce variaza intre 150 si 10.000 de lei, dar si cu interzicerea dreptului de a pescui pe o perioada intre unu si trei ani. ; Au mai contribuit: Cristi Dogaru, Tulcea, Costel Crangan, Galati, Adinel Olariu, Constanta

Va garantez ca, in spatele cercetarilor, nu se ascund activitati ilegale.
Neculai Patriche
directorul ICDEAPA

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *