Melcii de pe insula japoneza Hahajima pot fi mancati de pasari, dar 15% supravietuiesc miraculos


Potrivit cercetatorilor, melcii pot fi mancati de pasari, dar supravietuiesc miraculos.

Pasarile de pe insula japoneza Hahajima sunt innebunite dupa melci, insa cercetatorii de la Universitatea Tohoku au observat ca 15% dintre acestia supravietuiesc digestiei, fiind descoperiti in viata in excrementele zburatoarelor.

Acest fapt sugereaza faptul ca pasarile pot juca un rol important in raspandirea populatiei de melci, la fel cum semintele plantelor sunt imprastiate si de pasarile care mananca fructe. Cercetarile anterioare au aratat ca melcii de balta pot supravietui dupa ce sunt inghititi de pesti, insa nu se observase asta si in cazul celor de pamant.

Fenomenul se datoreaza dimensiunilor mici ale melcilor din familia Tornatellides boeningi intalniti pe insula japoneza. Avand o dimensiune de 2.5 milimetri, acestia se descurca mai bine in sistemul digestiv al pasarilor decat speciile mai mari ale caror cochilii sunt puternic avariate in momentul in care sunt inghitite.

T. boeningi este cea mai comuna specie de melci din Hahajima, insula situata la 1000km in sudul Tokyo in arhipelagul Bonin.
Aceste insule au fost adaugate recent in Patrimoniul International UNESCO “pentru starea perfecta in care se afla ecosistemele de acolo, care reflecta in acelasi timp o raspandire a procesului evolutionar”.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,345FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente