Doua noi specii de lemur au fost descoperite pe insula Madagascar, iar una dintre ele a fost numita dupa Dr. Steve Goodman, un om de stiinta care lucreaza in cadrul organizatiei World Wildlife Fund si la Muzeul de Stiinte Naturale din Chicago.
Lemurul Goodman (Microcebus lehilahytsara) este cu putin mai mare decat un soricel, are o dunga alba pe bot, blana maro, roscata si alba si urechi scurte si rotunde ( (lehilahytsara este cuvantul din limba nationala care inseamna „om bun”). Oameni de stiinta din cadrul Insitutului German pentru Studiul Primatelor si Universitatea din Gottingen, precum si colaboratorii lor din Madagascar au analizat harta genetica a acestei specii de lemur si au ajuns la concluzia ca este vorba in totalitate de o noua specie din familia lemurului de talie mica.
Oamenii de stiinta au numit aceasta specie dupa Goodman drept recunoastere a celor aproape doua decenii de cercetare in domeniu si a contributiei sale la intelegerea diversitatii faunei unice si aflate in primejdie a Madagascarului.
„Este un mare privilegiu ca aceasta specie sa fie numita dupa numele meu, dar asta onoreaza cu adevarat pe toti membrii proiectului, pe oamenii de stiinta si cercetatorii care au lucrat in acelasi domeniu cu noi de-a lungul anilor” a spus Goodman. „Aceste descoperiri subliniaza cat de putine stim de fapt despre fauna din Madagascar.”
Cea de-a doua specie, Mirza zaza, a primit acest nume in cinstea copiiilor din Madagascar, deoarece Zaza este cuvantul pentru „copil”. Aceasta specie este nocturna, cantareste in jur de 10 uncii si este de marimea unei veverite cenusii.
Lemurii exista doar in Madagascar si sunt considerati ca fiind specia cea mai amenintata dintre primate. Descoperirea a doua specii noi de lemuri demonstreaza importanta conservarii padurilor in curs de disparitie din Madagascar.
Sursa: www.worldwildlife.org