Cei care au alaturi de ei un animal de companie cunosc, fara indoiala, sentimentul de siguranta si protectie, de caldura si prietenie, pe acesta ni-l poate da, prin iubirea, fidelitatea si afectiunea lui neconditionata. Insa nu multi stiu ca studii indelung intreprinse cu privire la relatia om-animal, au scos la iveala si alte beneficii pe care aceste mici necuvantatoare le aduc in viata si sanatatea noastra si aceste beneficii nu sunt deloc putine.
Pe langa afectiunea si relaxarea pe care ni le ofera prezenta unui animal, prietenul nostru necuvantator este si un companion care ne sporeste in mod evident sentimentul de siguranta fizica si psihica. Plimbarea unui caine seara sau chiar noaptea poate fi o veritabila terapie impotriva sentimentului de frica, prin simplul fapt ca nu ne simtim singuri si ca percepem, la nivel inconstient, ca riscul de a fi atacati scade in prezenta unui tovaras de drum. Chiar si in cadrul privat, al propriei case, el poate fi un foarte bun gardian, intrucat, se stie, animalele simt prezentele straine sau nefaste si avertizeaza asupra pericolelor la care suntem supusi.
Un alt beneficiu extrem de important mai este si acela ca a fi in compania unui animal dezvolta in noi responsabilitatea parentala, pregatindu-ne astfel pentru cresterea si ingrijirea propriului copil. Totodata, avem sentimentul ca devenim din ce in ce mai buni, prin grija acordata unei alte fiinte. Iar calitatea umana este vizibil dezvoltata in noi in momentul in care optam sa avem grija de un animal fara adapost, ceea ce ne confera satisfactia personala de a fi urmat o cauza umanitara si de a fi facut o fapta buna, exemplu demn de urmat si de catre semenii nostri.
De asemenea, un animal ne ofera posibilitatea de a cunoaste si alti oameni, de a socializa, de a inchega si de a intari legaturile umane create. Ne ajuta sa ne crestem copiii frumos si responsabil si ne da posibilitatea sa primim si sa oferim iubire neconditionata. Recreerea prin joaca si atentia fata de micul nostru prieten este si ea un factor extrem de benefic pentru starea noastra de spirit. Prezenta si afectiunea sincera a animalutului ne relaxeaza, ne motiveaza sa facem mai multa miscare, ne elibereaza de stresul acumulat zilnic si, nu in ultimul rand, ne ajuta sa ne imbunatatim sanatatea.
Animalul de companie, prietenul devotat al copiiilor
Pentru copiii nostri, animalele de companie sunt, in mod cert, mai mult decat niste prieteni de joaca. Daca ii luam unui copil un pui de animal, invatam puiul uman ce inseamna responsabilitatea, prin grija pe care este nevoit sa i-o acorde micutului tovaras de joaca. Il punem in contact cu notiunile de autodisciplina si concentrare si il ajutam sa inteleaga mai usor care sunt regulile si cum trebuiesc ele respectate.
In compania unui prieten necuvantator, un copil resimte un nivel ridicat de siguranta si are o mai mare stima de sine, fiind mult mai popular printre prietenii sai, prezentandu-se in fata acestora cu mai multa maturitate si dezvoltandu-se mult mai usor, daca are in grija o alta fiinta.
Cercetari de ultima ora au scos la iveala si faptul ca, in compania unui animal, un adolescent, fie el si un copil, invata mult mai bine si mult mai usor cum sa isi gestioneze timpul si banutii si cum sa aprecieze prezenta unei fiinte care se bazeaza pe el, ajutandu-l sa devina, ulterior, un adult tandru si afectuos cu fiintele sensibile, precum animalele si copiii.
De asemenea, copiii care au in preajma lor un animal sunt mult mai dornici de cunoastere, intrucat a avea un animal in grija naste in ei interesul de a afla cat mai multe despre viata si ingrijirea acestuia, si sunt mai implicati in activitati sportive, intelectuale si in diverse hobby-uri potrivite personalitatii lor.
Totusi, ceea ce nu trebuie sa uitam, ca parinti, este ca trebuie sa insuflam copiiilor nostri ideea si sentimentul ca animalele care convietuiesc alaturi de noi nu sunt niste jucarii, ci niste fiinte care trebuiesc ingrijite, intelese, respectate si iubite. Si sa ne amintim ca felul in care noi privim si tratam aceste animale este un exemplu pentru ei, un model pe care il urmeaza intocmai.
Compania animalelor, o adevarata terapie?
Prezenta micilor necuvantatoare in viata noastra, arata unele studii, este o adevarata terapie pentru fizicul si psihicul nostru, de aceea majoritatea medicilor psihologi recomanda sa avem un animalut in preajma noastra.
Conform unor studii care au masurat gradul de influenta pe care o au animalele de companie asupra sanatatii noastre, a reiesit faptul ca adultii care au un animal de companie merg la doctor mai rar si se recupereaza mult mai usor in urma anumitor boli. In aceeasi masura, prezenta animalelor in viata de zi cu zi ne da o stare de spirit mult mai buna si ne ajuta sa ne simtim mult mai bine din punct de vedere psihic, pentru ca nu ne mai simtim singuri, izolati sau deprimati, si aceasta datorita faptului ca avem permanent contact si comunicam cu o fiinta care ne iubeste neconditionat.
Afectiunea animalelor este o terapie extrem de benefica pentru toti membrii unei familii, in special pentru copii, in momentele delicate si de cumpana, ajutandu-i sa treaca mai usor peste problemele de sanatate sau decesul cuiva drag si sunt un adevarat tratament pentru stres. De asemenea, s-a constatat ca posesorii de animale prezinta mai putin alergii si au un sistem imunitar mult mai puternic. Un nou studiu publicat in epidemiologia cancerului a accentuat faptul ca animalele de companie pot reduce vizibil riscul aparitiei cancerului, subiectii care detineau un necuvantator fiind mai putin supusi acestui risc, decat cei care nu detineau.
Miscarea, prin urmare o conditie fizica mult mai buna, este un alt beneficiu pe care ni-l ofera compania unui animal, prin faptul ca suntem nevoiti sa ne petrecem timpul scotandu-l la plimbare, daca este vorba de un caine, iar printre efectele imediate ale unei activitati de acest gen se numara o greutate mai mica, o talie mai subtire si un nivel mult mai scazut al trigliceridelor si al colesterolului.
„Persoanele care isi mangaie pisicile sufera mai putin de anxietate si stres, prin urmare sunt mai putin supuse riscului de a dezvolta boli cardiovasculare” , afirma Adnan Qureshi, profesor de neurologie, in urma unui studiu intreprins de Universitatea din Minnesot, care a evidentiat faptul ca cei care detineau pisici au prezentat un risc cu 40% mai scazut de a suferi de un atac de cord, decat cei care nu detineau.
Totodata, studiile arata ca cei isi petrec timpul plimband un caine saptamanal si chiar de mai multe ori pe saptamana, pot pierde in greutate pana la 6.6 kg/an/persoana, si au o tensiune arteriala mult mai scazuta, riscul de a avea un atac de cord scazand cu pana la 3%, iar recuperarea in urma unui infarct fiind mult mai rapida, in cazul unui eveniment de acest gen.
Dr. Junio McNicholas, un psiholog care a cercetat relatia dintre persoane si animalele de companie sustine ca „unul dintre factorii cei mai importanti sesizati la persoanele care s-au recuperat foarte repede dupa un atac de cord este ca acestia aveau un animal de companie, dar nu neaparat caini”. Prin urmare, orice animalut poate fi un adevarat factor benefic pentru bunastarea noastra fizica si psihica, fie ca este vorba de un caine, o pisica, un hamster, un iepuras, un papagal, o broscuta testoasa, un porcusor de Guineea sau de un banc de pesti. Toate ne ofera atat o prietenie neconditionata, cat si o veritabila terapie pentru sanatatea, in egala masura.
Surse: http://health.yahoo.com/, http://www.plosone.org/, http://portal.citysoup.ca/, http://www.holisticonline.com/, http://parentingteens.about.com/, http://www.amorperruno.com/, http://viviendosanos.com/