Fondul Mondial pentru Natura (WWF) a anuntat, vineri, ca nu mai putin de 163 de specii vegetale si animale descoperite in 2008 in regiunea Marelui Mekong sunt amenintate de incalzirea climatica.
Printre aceste specii se numara o broasca ce se hraneste cu pasari mici, dar care le este inca necunoscuta oamenilor de stiinta, desi traieste in zona de peste 40 de ani.
Potrivit AFP, regiunea Marelui Mekong cuprinde tarile traversate de fluviu de la nord la sud, incepand cu regiunea chineza Yunnan pana in Vietnam si trecand prin Laos, Birmania, Cambodgia si Thailanda.
„Anumite specii sunt capabile sa se adapteze la schimbarile climatice, altele nu, situatie ce risca sa duca la disparitia a numeroase specii”, a explicat Stuart Chapman, patronul programului derulat in regiunea Marelui Mekong pentru WWF.
Raportul organizatiei ecologiste a fost publicat inainte de inceperea unei noi sesiuni de negocieri a Conventiei-cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, care va incepe luni, 28 septembrie, la Bangkok. Obiectivul sesiunii este pregatirea summitului de la Copenhaga, din luna decembrie, la care se urmareste ajungerea la un acord care sa urmeze Protocolul de la Kyoto.
In 2008, oamenii de stiinta au descoperit, in regiunea Marelui Mekong, 100 de plante noi, 28 de pesti, 18 reptile, 14 amfibieni, doua mamifere si o pasare. In aceeasi regiune, un cercetator a descoperit, din pura intamplare, si un sarpe.
Regiunea Marelui Mekong este o adevarata mina de aur pentru oamenii de stiinta, unde au fost descoperite 1.068 de specii noi intre anii 1997 si 2007.
Sursa: Intact News