Timisoara – Prin introducerea de specii noi de arbori si arbusti, specii din care in Timisoara existau doar 1-2 exemplare, prin schimbarile climatice, si nepotrivirea coeficientului C2, a dus la necesitatea inlocuirii valorii botanice cu rezistenta la noxe. Speciile nou introduse sunt rezistente la conditiile climatice din Timisoara, climat cu influente sub-mediteraneene.
De exemplu din specia Abies alba (brad) a mai ramas un singur exemplar in Parcul Copiilor „Ion Creanga” datorita cresterii temperaturilor medii anuale si a scaderii precipitatiilor.
Cu trecerea anilor, prin aplicarea unor tehnologii noi in spatiile verzi (plantarea arborilor cu radacina protejata de balot de pamant prelungind astfel perioada de plantare, introducerea sistemelor de irigare computerizate in parcuri si scuaruri etc.) si revendicarea unei mai mult de 50% din suprafata pepinierei municipiului (ramanand o suprafata prea mica ce nu asigura producerea de material dendrologic necesar in cantitate suficienta), reglementarile hotararilor de consiliu nu se mai potrivesc.
Consiliul Local al municipiului Timisoara va supune aprobarii masuri de protectie a materialului dendro-floricol de pe domeniul public al municipiului Timisoara, precum si o metodologie de evaluare a arborilor si arbustilor.
Astfel, pe raza Municipiului Timisoara pentru un arbore defrisat, de catre persoane fizice sau juridice cu aprobarea Directiei de Mediu – Serviciul Spatii Verzi, din cauze obiective (deteriorarea gospodariei aeriene si subterane, afectarea cladirilor), cel care defriseaza va planta in mod obligatoriu 2 arbori ornamentali pentru fiecare arbore taiat. In cazul in care defrisarea este efectuata in afara perioadei optime de plantat, se va achita contravaloarea a 2 arbori ornamentali la casieria Primariei Timisoara, in contul 5002, urmand ca plantarea arborilor sa se efectueze in perioada optima pentru plantat, de catre o societate comerciala autorizata, prin grija Directia de Mediu – Serviciul Spatii Verzi a Primariei Municipiului Timisoara.
Pentru defrisarea arborilor si arbustilor sanatosi din punct de vedere fito-sanitar, in vederea executarii lucrarilor edilitar gospodaresti acestia se vor evalua conform Metodei de calcul, lucrarea putand fi efectuata dupa prezentarea dovezii platii.
In cazul defrisarii fara aprobarea Directiei de Mediu – Serviciul Spatii Verzi, de catre persoane fizice sau juridice, arborii sau arbustii defrisati se vor evalua dupa datele existente in Cadastrul Verde al Municipiului Timisoara aprobat prin Hotararea Consiliului Local al Municipiului Timisoara nr. 62/28.02.2012. Persoana fizica sau juridica va plati contravaloarea evaluarii arborelui sau arbustului si amenda conform Hotararii Consiliului Local al Municipiului Timisoara nr. 371/2007 modificata si completata de HCL nr. 206/2009.
Persoanelor fizice sau juridice care nu efectueaza plantarea arborilor ornamentali cu caracteristicile si in locurile indicate de Directia de Mediu – Serviciul Spatii Verzi a Primariei Municipiului Timisoara in termenul stabilit de consilieri, li se va imputa contravaloarea arborilor defrisati – stabilita in baza Metodologiei de calcul.
Lucrarile edilitar-gospodaresti care afecteaza zonele verzi vor fi avizate de Directia de Mediu a Primariei Municipiului Timisoara numai dupa plata anticipata a contravalorii refacerii zonei verzi. In zonele reamenajate prin investitii ale Consiliului Local, contravaloarea refacerii zonei verzi se va stabili in urma unei analize la fata locului, la care vor participa consilierii Primariei Municipiului Timisoara si executantii lucrarilor edilitar-gospodaresti respective.
Suprafetele acoperite cu vegetatie perena, gazon, flori anuale, bienale, trandafiri, gard viu, arbusti si arbori – care urmeaza sa fie distruse prin lucrari edilitar-gospodaresti vor fi masurate si inventariate, iar contravaloarea refacerii acestora va fi evaluata in conformitate cu tarifele si preturile prevazute in oferta financiara a contractului pentru prestari servicii de refacere a spatiilor verzi in urma interventiilor edilitar-gospodaresti in municipiul Timisoara.
Zonele verzi distruse ca urmare a lucrarilor de interventie in caz de avarie, care se executa in baza Permisului de Interventie instituit conform Hotararii Consiliului Local nr. 371/2007 modificata si completata de 206/2009, vor fi inventariate, iar contravaloarea reamenajarii spatiului verde se achita de catre executantul lucrarii.
Sumele destinate refacerii zonelor verzi se vor incasa in contul RO90TREZ62121360206XXXXX la casieria Primariei Municipiului Timisoara sau prin ordin de plata, deschis la Trezoreria Municipiului Timisoara, urmand a fi folosite exclusiv in vederea refacerii zonelor verzi prin gazonare, plantari de material dendrologic, protectia zonelor verzi si activitati ecologice, lucrarile urmand a fi executate prin firme de specialitate, autorizate de Primaria Municipiului Timisoara.