Ultimele mamifere descoperite

La sfarsitul secolului XIX, seful Biroului de Brevete SUA considera ca tot ce era de descoperit, s-a descoperit si tot ce era de inventat, s-a inventat deja, motiv pentru care propunea desfiintarea Biroului de Brevete.

Insa secolul XX a depasit tot ce s-a realizat in intreaga istorie anterioara a umanitatii, atat in domeniul cunoasterii cat si in cel al creatiilor tehnice si tehnologice.
O alta caracteristica a mutatiilor produse in activitatea umana, o reprezinta totodata amplificarea conflictului dintre civilizatie si mediul natural. Au fost constatate o serie de fenomene de o gravitate crescanda asupra mediului ambiant. Specialistii considera ca ne aflam in faza incipienta a celei mai mari extinctii a plantelor si animalelor, de la disparitia dinozaurilor, de 65 de milioane de ani. In vreme ce multe dintre animale dispar, apar altele noi. Din 2000 pana azi, au fost decuperite nu mai putin de 30 de specii noi de mamifere. Vi le prezentam in continuare pe cele mai interesante dintre acestea.

Lenesul Pitic cu Trei Degete
Lenesul este un mamifer omnivor, intalnit in America Centrala si de Sud. Populatia actuala de lenesi se imparte in 6 mari specii. Desi sunt pe cale de disparitie, inca nu se cunosc foarte multe despre ei. Drept dovada sta si faptul ca lenesul pitic, a fost desoperit abea in 2001, in Panama, pe insula Escuda de Vergas. Este cu 20% mai mic decat celelalte specii si poate fi identificat cu usurinta, pentru ca la extremitati are parul mult mai lung.

Maimuta Blonda
In 1648, Georg Marcgrave a descris pentru prima data capuchinul blond. In 1774, un alt cercetator si-a dedicat viata descoperirii acestei maimute, dar nu a reusit sa identifice niciun specimen. Nu a fost zarit pana in 2006, cand a fost declarat specie noua.
Capuchinul blond are toata blana de un galben-auriu, mai putin fata (care este portocalie) si labutele (care sunt acoperite de blana neagra).

Leopardul Innorat Bornean
In 2007, in Borneo – Sumatra, a fost desoperita o felina de talie medie, necunoscuta pana atunci. Blana sa este acoperita de forme ovale neregulate, despre care cercetatorii spun ca seamana cu norii – de unde i se trage si denumirea de „leopardul innorat„.

Soarecele Cipriot
Un cercetator de la Universitatea din Durham, a descoperit in 2004 o noua specie de rozatoare. Nativ din Cipru, soarecele cipriot a fost catalogat drept specie noua in 2006, dupa multe analize si teste. Urechile, ochii si dintii mai mari decat a compatriotilor sai, dar si testele AND au indicat faptul ca este vorba de o specie distincta.

Porcul Mistret UriasPorc mistret urias
In 2000, in Brazilia, cercetatorii Marc van Roosmalen si Lothar Frenz au reusit sa filmeze si sa adune probe despre ceea ce localnicii numeau „Caitetu munde” – „porcii uriasi care traiesc in perechi”. Spre deosebire de ceilalti porci mistreti, acestia traiesc in doi, sau de multe ori in familii restranse si se diferentiaza prin dimensiunile diferite ale corpului.
Abea in 2007 probele au fost prezentate mass-mediei, insa dovezile stiintifice adunate de cei doi cercetatori au fost considerate insuficiente, motiv pentru care porcul mistret urias nu a fost niciodata atestat documentar.

Multe dintre animalele descoperite recent, sunt deja pe cale de disparitie. Nu inseamna ca vom progresa daca economia mondiala se va cvadrupla, dar nu vom avea grija de ecoistem si vom distruge majoritatea speciilor de plante si animale, iar semenii nostri vor fi mai flamanzi decat stramosii care traiau din vanat. In decursul acestui secol, trebuie sa avem grja sa armonizam procesul de crestere economica cu cel de ameliorare a efectelor nocive asupra mediului inconjurator!

Surse: Lester R. Brown, Eco-Economie, Editura Tehnica, Bucuresti, 2001, Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *