Nu se stie inca cum este posibil acest lucru, spun cercetatorii.
Oamenii de stiinta au descoperit primele animale care pot supravietui si se pot reproduce fara oxigen, pe fundul Marii Mediterane.
Echipa, condusa de Roberto Danavaro de la Universitatea Politehnica Marche din Ancona, Italia, a gasit trei specii noi din grupul Loricifera.
Acesta a declarat pentru BBC ca au aproximativ 1 milimetru si arata ca niste meduze imbracate intr-o carapace protectoare.
„Vrem sa ne intoarcem si sa vedem daca mai exista ceva surprize pentru noi”, a adaugat el.
Una dintre cele trei noi Loricifera (denumite astfel datorita stratului lor protector, lorica) a fost deja denumita oficial Spinoloricus Cinzia, dupa sotia profesorului.
Celelalte doua sunt temporar denumite Rugiloricus si Pliciloricus.
Ele au fost descoperite la 200 de km de coasta Cretei la 3.500 de metri adancime, intr-o zona complet lipsita de oxigen.
Anterior, mai fusesera descoperite corpurile unor animale multicelulare in zona moarta din Marea Neagra, dar acestea se credea ca sunt ramasitele unor organisme care s-au scufundat acolo din zonele adiacent oxigenate.
Ceea ce a gasit echipa in zona moarta Atalante sunt trei specii de animale vii, care contineau si oua.
Desi nu a fost posibil sa se scoata de acolo animalele vii pentru a afla cum pot trai fara oxigen, echipa a putut incuba ouale in conditii anoxice la bordul navei.
Noi fiinte au iesit apoi din oua intr-un mediu lipsit de oxigen.
Descoperirea noilor animale reprezinta o adaptare incredibila a fiintelor care au evoluat in conditii oxigenate, a declarat cercetatorul.
Sursa: Realitatea TV