Broasca fara plamani si cea mai lunga insecta frunza din lume se numara printre cele 123 de specii noi ce au fost descoperite in ultimii trei ani in padurile tropicale de pe Insula Borneo, a anuntat, pe 22 aprilie, Fondul Mondial pentru Natura (WWF).
Cele peste 120 de specii noi au fost descoperite intr-o zona de paduri dese, intinse pe o suprafata de 220.000 km2, denumita „Inima de Borneo”. Aceasta este protejata, din 2007, de Malaezia, Indonezi si Sultanatul Brunei, cele trei tari care impart Insula Borneo.
„Am descoperit trei specii noi pe luna, in medie, adica 123 in ultimii trei ani si cel putin 600 in ultimii 15 ani”, s-a felicitat Adam Tomasek, responsabilul programului „Inima de Borneo” din cadrul WWf, citat de AFP.
„Noile descoperiri arata bogatia biodiversitatii din Borneo si ne fac sa speam la noi descoperiri, dintre care unele ar putea contribui la vindecarea unor boli precum cancerul sau sida”, a adaugat Tomasek.
In „Inima de Borneo” traiesc zece specii de primate, peste 350 de specii de pasari, 150 de reptile si amfibieni si aproximativ 10.000 de specii de plante care nu se mai gasesc nicaieri in lume, se mai arata in raportul WWF.
Printre speciile descoperite in 2008 se numara o broasca de 7 cm cu capul plat, denumita Barbourula kalimantanensis, care respira prin piele, intrucat nu are plamani.
In acelasi an, au mai fost descoperita Phobaeticus chani, cea mai lunga insecta frunza din lume, al carei corp masoara 36 cm fara antene. Forma si culoarea, asemanatoare frunzelor, o ajuta sa se ascunda printre ramurile copacilor.
O alta specie noua, melcul de pe Muntele Kinabalu, arunca „sageti de dragoste” care ii injecteaza hormoni partenerului sau, pentru a-i mari acestuia capacitatea de reproducere.
Cu aceasta ocazie, cercetatorii le-au solicitat celor trei tari care isi impart Insula Borneo sa actioneze cu hotarare in vederea garantarii protectiei biodiversitatii din „Inima de Borneo”.
„Ceea ce solicitam noi este un echilibru intre conservare si dezvoltarea durabila, prin care aceasta zona unica sa fie protejata pentru generatiile viitoare”, a explicat raportul.
Indonezia si Malaezia sunt principalele producatoare de ulei de palmier, acoperind 85% din productia mondiala. Insa aceasta activitate este denuntata de organizatiile ecologiste, care sustin ca este principala cauza a despaduririi.
Sursa: Intact News