Consiliul National de Cercetare a aratat intr-un nou raport ca emisiile de dioxid de carbon transforma aciditatea apelor oceanelor, informeaza Reuters.
„Chimia oceanelor se schimba foarte repede din cauza emisiilor antropogenice de dioxid de carbon. Rata schimbarilor le depaseste pe toate cele cunoscute pana acum, cel putin pe cele din ultimele cateva sute de mii de ani incoace”, se arata in raport.
Aciditatea oceanelor macina recifele de corali, ceea ce va duce la disparitia habitatului unor specii de pesti. Coroziunea apare in momentul in care dioxidul de carbon este depozitat in oceane si interactioneaza cu apele marilor pentru a forma acid carbonic. In cazul in care emisiile de dioxid de carbon nu se diminueaza, oceanele vor prezenta o aciditate si mai mare.
Oceanele capteaza circa o treime din emisiile de CO2, inclusiv pe cele provenite de la arderea combustibilului fosil, productia de ciment si din despaduriri.
Pentru a putea tine sub observatie cresterea aciditatii, specialistii care au intocmit raportul recomanda ridicarea in oceane a unei retele de monitorizare.
„Va fi necesara observatia sustinuta a substantelor chimice si biologice pentru a forma o baza de plecare si pentru a detecta si prezice schimbarile datorate aciditatii”, se arata in raport.
Cercetatorii studiaza de ani de zile acest fenomen, insa aciditatea oceanelor nu este o prioritate in discutiile internationale privind schimbarile climatice.
„Aceasta crestere ameninta numeroase specii, inclusiv pe cele care se afla la baza lantului trofic. Daca se va ajunge aici, consecintele vor fi devastatoare”, a explicat senatorul Frank Lautenberg, intr-o conferinta sustinuta la Commerce Committee cu ocazia Zilei Pamantului.
Sursa: Intact News