Cercetatorii au descoperit in oceanul Antarctic un curent mai mare de 40 de ori decat raul Amazon, care va ajuta la intelegerea schimbarilor climatice.
Conform Reuters, specialistii din Australia si Japonia au aratat intr-un studiu publicat in Nature Geoscience ca acest curent este un element esential pentru intelegerea circularii curentilor din toate oceanele si a impactului incalzirii globale asupra oceanelor.
„Nu am stiut de la inceput daca este important pentru a determina modelele de circulatie sau nu, dar am observat ca este”, a exlplicat Steve Rintoul, de la Antarctic Climate and Ecosystems Cooperative Research Center, din Hobart.
Se pare ca acest curent oceanic este cel mai rapid intalnit pana acum, cu o viteza medie de 20 de centimetri pe secunda. De asemenea, s-a descoperit ca poarta peste 12 milioane de metri cubi de apa sarata si rece, pe secunda.
„La aceste adancimi, de trei kilometri sub nivelul marii, sunt niste viteze foarte rar intalnite. A fost o surpriza pentru noi”, a mai spus Rintoul.
Oceanele depoziteaza o cantitate mare de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de sera emis in mod natural dar si de oameni. Curentul observat de cercetatori face parte dintr-o retea mare de astfel de curenti, care se intinde in toate oceanele din lume.
De exemplu, Curentul Golfului aduce ape calzi in Atlanticul de Nord, ceea ce face ca Europa de Nord sa aiba o clima blanda. In momentul in care acest curent circula altfel decat de obicei, partea de nord a Europei se raceste.
O parte importanta a curentilor este aceea de a ajuta la circulatia unor cantitati mari de apa rece si sarata, care se scufunda si curg spre diverse alte bazine oceanice.
Echipa de specialisti a amplasat un dispozitiv de masurare a curentilor la o adancime de 4,5 kilometri si astfel a reusit sa afle care este viteza de miscare, dar si temperatura si salinitatea apei.
Sursa: Intact News