Cercetatorii au descoperit peste 350 de specii noi in muntii Himalaya de est, in ultimii zece ani, potrivit unui nou raport al World Wildlife Fund (WWF). Descopeririile includ o broasca zburatoare, cel mai mic cerb din lume si fosila unei soparle conservate in chihlimbar.
WWF, al carui raport se intituleaza Where World”s Collide, atentioneaza ca aceste comori biologice, precum si o multime de alte specii din Himalaya de est, sunt amenintate de schimbarile climatice.
Regiunea are o biodiversitate uimitoare. Pana acum sunt cunoscute in zona 10.000 de plante, 977 de pasari, 300 de mamifere, 269 de pesti de apa dulce, 176 de reptile si 105 amfibieni.
In Himalaya de est traiesc si foarte multe specii pe cale de disparitie, precum leoparzii de zapada, panda rosu, tigrii bengalezi, elefantii asiatici, delfinii de Gange si rinocerul cu un singur corn.
Printre noile descoperiri se numara si cerbul pitic, cel mai mic din lume, Muntiacus putaoensis. Are o inaltime de 60-80cm si cantareste doar 11kg.
Broasca zburatoare, Rhacophorus suffry, cu o culoare verde aprins si picioare rosii, a fost denumita astfel intrucat planeaza atunci cand se arunca din copaci.
In ciuda noilor descoperiri, zone imense din munti sunt inca neexplorate. Cu fiecare noua cercetare, este posibila gasirea unor noi specii. WWF atrage atentia insa, ca schimbarile climatice ar putea ucide aceste specii inainte ca ele sa fie descoperite. Organizatia cere ca la conferinta pe probleme climatice de la Copenhaga, din decembrie, sa se ajunga la o intelegere globala puternica.
Sursa: Realitatea TV