Rechini bizari, nemaivazuti pana acum, au fost descoperiti in Oceanul Indian

0
587
Rechini bizari, nemaivăzuţi până acum, au fost descoperiţi în Oceanul Indian
Rechini bizari, nemaivazuti pana acum, au fost descoperiti in Oceanul Indian

O expeditie efectuata de-a lungul a doua luni in Oceanul Indian a dus la descoperirea a sute de exemplare bizare ale unor rechini ce traiesc la mare adancime, dintre care cateva specii au fost observate pentru prima oara.

Paul Clerkin, doctorand in ecologia rechinilor la Moss Landing Marine Laboratories din California, afirma ca rezultatele expeditiei vor consemna descoperirea a cel putin opt noi specii de rechini.

Clerkin a petrecut lunile martie si aprilie ale acestui an la bordul unei gigantice nave de pescuit, stiind ca plasele masive folosite de pescari captureaza accidental rechini ce traiesc la mare adancime in ocean. Expeditia a fost incununata cu succes. „Cand spun oamenilor ca «am o tona de rechini», ei cred ca glumesc. Dar nu glumesc: am capturat 350 de rechini ce cantaresc in total o tona”, a declarat specialistul.

Rechinii au fost capturati accidental de pescari de la adancimi de aproximativ 2.000 de metri, dintr-o regiune caracterizata de o serie de munti subacvatici, la sud de insula Mauritius.

In fiecare zi, plasele vasului au capturat numerosi rechini bizari de dimensiuni diferite, vasta majoritate a acestora fiind specii rare sau chiar nedescoperite pana acum.

„Acesti rechini nu seamana cu marele alb, rechinul pe care il stie toata lumea din filme si documentare. Personal, eu cred ca sunt chiar mai interesanti”, a spus Clerkin.

Printre cei mai mari rechini capturati se numara un exemplar de Pseudotriakis microdon, o specie cunoscuta, dar foarte rar observata in natura.

„A fost captivant, pentru ca stiam ca aceasta specie este foarte rara si ca aveam foarte putine sanse sa vad un astfel de exemplar”, a spus Clerkin. In urma expeditiei, Clerkin a ajuns la concluzia ca aceasta specie nu este chiar atat de rara pe cat considera specialistii. „Am capturat 35 de exemplare. Cred ca este mult mai probabil faptul ca oamenii nu au explorat prea mult acele parti ale oceanelor unde traiesc acesti rechini. Acest lucru arata cat de putine lucruri stim de fapt despre rechini”, a adaugat Clerkin.

Acum, cercetatorul va efectua 80-90 de masuratori pentru fiecare exemplar de rechin capturat, urmand sa trimita mostre genetice spre analiza, pentru a afla numarul speciilor noi descoperite. „In cazul in care exista cu adevarat specii noi intre exemplarele capturate de mine, le voi da numele mentorilor mei, iar una din noile specii va primi numele mamei mele”, a concluzionat Clerkin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.