Creaturi extrem de ciudate – animale cu infatisarea unor ciuperci – au fost descoperite in adancurile oceanului, in apele Australiei. Ele nu se incadreaza in niciuna dintre increngaturile de vietuitoare existente azi, iar oamenii de stiinta banuiesc ca ar putea fi inrudite cu unele forme de viata extincte, care au trait in urma cu peste o jumatate de miliard de ani.
Noul gen de animale – denumit de biologi Dendrogramma – cuprinde doua specii (Dendrogramma enigmatica si Dendrogramma discoides), animale cu aspectul unor ciuperci, ale caror corpuri sunt formate dintr-un invelis extern si un stomac intern, separate printr-un strat de materie gelatinoasa, numit mezoglee.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Copenhaga, care au descris cele doua specii intr-un articol publicat in jurnalul PLOS ONE, sunt de parere ca ele ar fi reprezentante ale unei ramuri timpurii a arborelui filogenetic al animalelor si ar putea fi inrudite cu unele forme de viata azi disparute, animale cu corpul moale care au lasat in Australia fosile cunoscute sub numele de „fauna de la Ediacara”; acestea au trait acum 600 de milioane de ani si erau considerate o „incercare nereusita” de trecere de la viata unicelulara la cea multicelulara.
Biologii considera ca fauna de la Ediacara este un reper important in evolutia vietii pe Pamant, deoarece a existat imediat inaintea diversificarii explozive a formelor de viata, petrecuta la inceputul perioade cambriene, acum 541 de milioane de ani si cunoscuta sub numele de radiatia cambriana sau explozia cambriana.
Cele doua specii de Dendrogramma au fost descoperite intr-un lot de organisme marine colectate in 1986, de la adancimi de 400-1000 m, din apele insulei australiene Tasmania. Specialistii intentioneaza sa incerce sa gaseasca exemplare proaspete ale unor asemenea animale, care sa poata fi studiate prin analize moleculare, pentru a lamuri relatiile lor de inrudire cu celelalte animale.