Adio delfinilor din Marea Neagra

Din galeria comunista de dusmani ai poporului facea parte si unul dintre cele mai blande si inteligente animale: delfinul. Se estimeaza ca, la sfarsitul anilor 50, peste doua milioane de delfini traiau in Marea Neagra. Prea multi, au considerat comunistii
delfini la marea neagra
Pestele inghitit de ei ar putea hrani clasa muncitoare. Asa ca macelul pornit de constructurii zelosi ai lumii noi a imputinat pana la disparitie delfinii din Marea Neagra. Din pacate insa, dupa caderea comunismului, delfinii au cazut si in plasa braconierilor capitalisti. S-a schimbat sau nu ceva intre timp? Un material de Catalin Gradinaru si Paul Spiroiu.

Delfinii sunt considerati de catre cercetatori specia cea mai apropiata de om in ceea ce priveste inteligenta. Unii dintre biologi merg chiar mai departe, sustinand ca aceste mamifere au reusit, de-a lungul milioanelor de ani de evolutie, sa dezvolte un limbaj complex si ca ar avea chiar constiinta de sine.

Din aceasta perspectiva, ideea ca delfinii ar fi fratii nostri din mari nu mai pare o exagerare. Cert este ca, desi oamenii i-au vanat dintotdeauna ca pe orice alt animal, delfinii l-au tratat pe hommo sapiens cu ingaduinta; ba mai mult, exista zeci de relatari, conform carora delfinii i-au salvat pe oameni de la inec sau de atacurile pradatorilor din mare.

Cea mai veche astfel de povestire provine tocmai din Grecia Antica. Arion, un poet vestit al secolului III i.e.n., este salvat de la moarte de catre un grup de delfini. In zilele noastre, in fiecare an, zeci de oameni sustin ca au fost ajutati de delfini sa scape de la inec.

Aflat in varful lantutui trofic, Delfinul a fost, mii de ani, regele Pontului Euxin. Pina la finele anilor 1950 se estimeaza ca mai traiau in Marea Neagra peste doua milioane de delfini. Numai ca in 1959, regimul comunist al lui Gheorghiu Dej hotaraste ca delfinul este dusmanul poporului pentru ca se hraneste cu pestele pe care ar trebui sa-l consume clasa muncitore. Astfel incepe marele masacru.

„Pana in 1963, delfinul a fost suspus unui regim de exterminare. Era un macel real. Grupuri de sute de delfini erau omorati fara sa se tina seama de nimic”, a declarat Ion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetari Marine Grigore Antipa.

Declinul declansat de acest macel sistematic n-a mai putut fi oprit, chiar daca din 1963 s-a interzis vanarea delfinilor. In Marea Neagra traiesc trei specii de delfin. Desi sunt ocrotiti de lege, iar Romania este semnatara unor conventii internationale, delfinii care fac imprudenta de a trai in apele teritoriale romanesti trebuie sa fie foarte atenti pe unde inoata. Cel mai frecvent se ineaca infasurati in plasele pescarilor.

Cei mai mari braconieri intind sute de kilometri de plase de pescuit calcan, in care mor sufocati sute de delfini. Este vorba de pescarii turci si bulgari, care intra in apele teritoriale romanesti. Impotriva acestora, politia de frontiera duce adevarate lupte.

Stim insa un lucru. Ca acolo, undeva, departe, in largul Marii Negre valurile poarta cu ele, chiar acum, discutiile dintre delfini. Noi nu le putem auzi. Probabil ca-si striga unii altora „Feriti-va de oameni „.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *