Un grup de biologi, avandu-l in frunte pe Mihai Andrei, presedinte al Asociatiei de Botanica din Romania, adreseaza o scrisoare ministrului Mediului cerand o interventie rapida si eficienta pentru protejarea biodiversitatii din Padurea Letea de actiunile distrugatoare ale cailor semisalbatici.
Grupul de biologi spune, in scrisoarea trimisa ministrului Laszlo Borbely, ca Padurea Letea a fost declarata monument al naturii nu pentru prezenta cailor domestici, ci pentru valoarea floristica si ecologica a habitatelor sale. „Nicaieri in lume nu mai exista o padure de stejar in amestec cu alte specii lemnoase asezate pe un substrat nisipos fluvio-maritim.
Nicaieri in lume nu sunt adunate, ca la Letea, atatea specii ierbacee rare sau endemice, unele neidentificate, care trebuie protejate de actiunile distrugatoare ale cailor salbaticiti scapati de localnici de sub control. Este regretabil ca un grup de indivizi neavizati a mistificat realitatea, pe care apoi a regizat-o, prezentand-o presei si publicului larg ca fiind o modalitate de realizare a unui proiect european bazat pe existenta unei specii ancestrale de cai, care de fapt nu exista in Romania”, precizeaza biologii in epistola.
Trimitere la Dimitrie Cantemir
Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, a declarat ca a identificat fonduri de investitii pentru refacerea gardului de imprejmuire a Padurii Letea pentru a bloca accesul cailor in zona protejata. „Incercarea unor fundatii de a demonstra ca in Padurea Letea ar fi o specie de cai salbatici nu are nici un suport stiintific. Cei care sustin aceasta ipoteza invoca scrierile lui Dimitrie Cantemir privind prezenta calului salbatic rusesc la gurile Dunarii.
Argumentul celor de la Vier Pfoten ca de la Cantemir si pana acum calul a trait necontenit in Padurea Letea este fara fundament stiintific, fiind folosit doar pentru a continua proiecte cu finantare europeana de salvare a cailor din aceasta zona foarte sensibila din punct de vedere ecologic. Masluirea realitatilor de la Letea a creat animozitati intre cei ce ar trebui sa actioneze pentru rezolvarea problemei cailor care distrug padurea”, a spus Baboianu.
Acesta a subliniat ca protocolul de colaborare propus de Fundatia Vier Pfoten pentru salvarea cailor de la Letea este blocat, pentru ca mai multe institutii din Tulcea care au atributii legale in aceasta chestiune refuza sa protejeze caii salbaticiti ce aduc prejudicii biodiversitatii din zona si solicita eliminarea lor din padure.
In aceasta tabara se afla ARBDD, Directia Silvica Tulcea si Prefectura Tulcea.
Demiteri la DSV
De partea celor care incearca sa mentina caii salbaticiti in Padurea Letea se situeaza insa conducerea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, care a trimis un control la DSV Tulcea privind transportul cailor din Delta spre abatoare. In urma controlului, Marinela Tertis, directorul DSV Tulcea, a fost gasita vinovata de „management defectuos”, dar in actul de control nu se precizeaza care sunt faptele incriminate. „Nu am incalcat nici o dispozitie legala. Este surprinzator ca Autoritatea Nationala nu a intreprins nimic impotriva celor care au dus cai bolnavi in judetul Braila, raspandind astfel epidemia in acest judet, iar mie mi se imputa o vina pe care nu o am”, a precizat Tertis.