SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomitei”, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala. Proiectul are o durata de 36 de luni si o valoare de 15.363.463,60 lei.

Este unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale SOR, acopera sase arii naturale protejate din cinci judete diferite, toate siturile fiind custodie a Societatii Ornitologice Romane. SOR are la ora actuala 17 custodii care acopera aproximativ 2,2% din totalul de arii naturale protejate si circa 0,5% din teritoriul Romaniei.

„Nu suntem la primul plan de management pentru o arie naturala protejata, avem experiente de la Lacul Beibugeac, de la Blahnita, de la Lacul Strachina si alte zone unde am lucrat. Dar suntem la primul proiect care va aduce planuri pentru sase situri din cinci judete. Ne motiveaza acest lucru, este o provocare, mai ales ca avem multe actiuni, avem foarte multi biologi implicati, lucram in situri care sunt importante pentru specii vulnerabile sau periclitate, asa cum este cazul pelicanului cret si al gastelor cu gat rosu”, a declarat directorul executiv al SOR, dr. Dan Hulea.

Planul de management al unei arii naturale protejate este un document care precizeaza scopul ariei protejate (protectia si conservarea biodiversitatii specifice) si descrie in mod detaliat masurile care trebuie luate pentru atingerea acestui scop, integrand necesitatile de protectie a biodiversitatii cu cele ale dezvoltarii sociale si economice. Pe scurt, planul de management este o constitutie a unei astfel de zone si tine cont de necesitatile faunei, dar si de cele ale oamenilor, fie ca este vorba de vanatori, pescari sau agricultori.

Actiunile din proiect sunt extrem de diverse. Se trece de la studiul faunei (pasari, mamifere, insecte, pesti, reptile si amfibieni) pana la inventarierea habitatelor. Se identifica necesitatile, se concep masuri de conservare care apoi sunt discutate cu toti factorii interesati din zona. Nu in ultimul rand, comunitatile locale sunt informate cu privire la aceste arii naturale protejate, speciile de aici si ce se poate face pentru a le proteja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *