Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!

Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose

Domnule Mihai Tudose,

In ultimele zile ati facut mai multe declaratii in presa centrala privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe baza de cianuri. Cea mai recenta dintre acestea – „si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] va pozitioneaza, cel putin la nivel declarativ, in contradictoriu cu luarile dvs. de pozitie precedente [2].

Totodata, verificarile legate de votul dvs. privind amendamentul referitor la interzicerea cianurilor, din decembrie 2013, au scos la iveala faptul ca ati dezinformat opinia publica. Potrivit inregistrarilor oficiale ale votului, v-ati opus interzicerii cianurii in 10 decembrie 2013 (zi cunoscuta ca Martea neagra) [3].

Clarificarile cu care ati revenit, prin comunicat de presa [4], la o zi dupa expunerea acestui neadevar, sunt de asemenea de natura sa creeze confuzie in ceea ce priveste optiunile dvs. reale. Asa cum bine stiti, asemenea zecilor de mii de cetateni care au iesit in strada in toamna anului 2013, Legea Speciala pentru Rosia Montana nu prevedea interzicerea cianurilor.

Date fiind cele de mai sus, consideram ca este necesar sa:

  1. Dati aviz favorabil celor doua propuneri legislative existente in Parlamentul Romaniei (Pl-x nr. 429/2007 si Pl-x nr. 594/2013);
  2. Sa includeti, ca propunere a Cancelariei primului ministru, un articol in noua Lege a Minelor, aflata in lucru la Ministerul Economiei, privind interzicerea cianurii.

In caz contrar, declaratiile dvs. vor ramane simple declaratii contradictorii si fara fundament.

In lipsa unor masuri concrete pentru interzicerea cianurii, vom intelege ca ati folosit argumentul cianurilor doar pentru a tempera ingrijorarea in crestere a opiniei publice privind Rosia Montana. Iar acest lucru ar fi determinat de indemnul liderului partidului dumneavoastra, de a calma spiritele si de a trata ‘cu precautie’ tema Rosiei Montane. In realitate, domnule Tudose, principiul precautiei se refera la prevenirea riscurilor ecologice si producerii daunelor, prin urmare la interzicerea unei tehnologii dovedita ca fiind periculoasa pentru natura si oameni.

In incheiere, va reamintim ca interzicerea cianurii in minerit este considerata o prioritate pentru 66% dintre romani [5]. Acest procent creste pana la 85% in zona Centru, zona din imediata vecinatate a zacamintelor aurifere preconizate a fi exploatate. Datele sunt preluate dintr-un sondaj realizat de TNS CSOP in martie 2016.

Domnule Tudose, aveti sansa sa demonstrati ca declaratiile dvs. nu sunt ‘simple vorbe in vant’, ci intentii serioase, sustinute prin masuri pragmatice.

Cu respect,

Eugen David, Alburnus Maior

Dan Mercea, Reteaua Mining Watch Romania

Note

[1] http://stiri.tvr.ro/premierul-tudose-spune-ca-a-votat-cu-doua-maini-pentru-interzicerea-cianurilor–votul-electronic-din-parlament-arata-ca-a-votat-impotriva_821969_video.html#view

[2] http://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/mihai-tudose-ministrul-propus-la-economie-sustine-proiectul-rosia-montana-zacamantul-de-asta-il-avem-ca-sa-l-exploatam-335278

[3] http://stiri.de-clic.ro/votulCianura

[4] https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/09/07/comunicat-de-presa-guvern-17-34-43

[5] www.rosiamontana.org/sites/default/files/TNS_Rezultate_Sondaj_Interzicerea_cianurii.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *