Tibetanii traiesc la altitudini de peste 4.000 de metri, respira aer ce contine cu 40% mai putin oxigen decat cel de la nivelul marii si, cu toate acestea, rar se imbolnavesc. Motivul este evolutia umana, indicandu-i pe tibetani drept populatia cu cel mai rapid ritm de evolutie cunoscut, sustine o echipa de biologi din China.
Comparand ADN-ul tibetanilor cu cel al chinezilor Chan, despre care se considera ca s-au separat acum aproximativ 3.000 de ani, biologii au remarcat ca cel putin 30 de gene au inregistrat schimbari evolutive la tibetani. Aceste modificarii sunt in mod clar rezultatul adaptarii la conditiile specifice vietii pe „acoperisul lumii”, Podisul Tibet.
Tibetanii au capacitate unica de a se adapta la conditiile de la peste 4.000 de metri altitudine, unde oamenii obosesc repede sau au migrene, femeile nasc copii cu greutate mica la nastere, iar rata mortalitatii infantile este destul de ridicata. Tibetanii nu se confrunta cu niciuna dintre aceste probleme.
Descoperirile explica de ce tibetanii nu sufera de boala de altitudine, dar ridica problema modului in care au reusit sa compenseze lipsa de oxigen. Organismul tibetanilor produce mai putina hemoglobina decat cel mai chinezilor Chan, lucru explicat de catre experti prin faptul ca un nivel ridicat de hemoglobina face sangele mai gros si mai putin eficient in transportul de oxigen in organism.
Cercetatorii au constatat ca genele care regleaza nivelul de hemoglobina din sange apar la 87% dintre tibetani si la numai 9% dintre chinezii Chan, relateaza New York Times.
Aceste informatii ar putea duce la descoperirea unor gene inca necunoscute, privind modul in care corpul uman reactioneaza la scaderea nivelului de oxigen.
Sursa: Adevarul