Lumea pasarilor – un univers cu multe necunoscute

Lumea pasarilor - un univers cu multe necunoscute

Multe dintre pasarile existente pe Terra sunt la un pas de disparitie ca specii. Potrivit recensamantului mondial, realizat de reprezentantii BirdLife International, 45% dintre pasarile comune din Europa au scazut ca numar. Raportul „Situatia Pasarilor Lumii” arata ca speciile rare sunt cele mai expuse riscului. „Studiul arata ca degradarea mediului are un impact imens nu numai asupra pasarilor ci si asupra biodiversitatii in general – declara unul din autorii raportului. Ceea ce incercam sa facem cu acest raport este sa aratam cat se poate de clar care sunt cauzele scaderii numarului speciilor de pasari si sa demonstram importanta masurilor pentru apararea pasarilor si biodiversitatii acestora”, spunea acelasi om de stiinta.
Genetica aviara si somnul pasarilor

Dupa multi ani de cercetari in domeniu, Sushma Reddy de la Muzeul de Istorie Naturala din Chicago care a studiat secventele genetice a 169 de specii de pasari, a reusit sa stabileasca relatiile intre membrii arborelui genealogic. Studiul a dezvaluit lucruri spectaculoase despre zburatoare. Cercetatorii sunt de parere ca pasarile, aparute cu peste 150 milioane de ani in urma, au evoluat din… dinozaurii carnivori mici. „Pasarile moderne, asa cum le cunoastem noi, au evoluat repede”, spune Reddy. Potrivit acestui studiu legat de genetica aviara, s-ar parea ca papagalii si pasarile cantatoare au mai multe in comun decat se stia pana acum, iar soimii nu ar fi inruditi cu vulturii si acvilele. Multi dintre noi ne-am intrebat, poate, cum dorm pasarile migratoare atunci cand zboara, mai ales noaptea, pentru a ajunge la destinatie?

Ei bine, un studiu realizat de biologi ai Universitatii din Mississippi-ul de Sud, vine sa lamureasca aceasta problema. Dupa indelungi simulari de zbor pe timp de noapte in migratie, oamenii de stiinta, analizand activitatea cerebrala a pasarilor, au descoperit ca o emisfera a creierului prezenta tipare electrice tipice somnului nocturn, in timp ce activitatea celeilalte prezenta constienta. Concluzia? Pasarile isi odihneau pe rand cate o jumatate de creier pentru a se putea feri de pradatori. Asadar, pasarile dorm cu un ochi inchis si celalalt deschis.

Misterul Albatrosului de Amsterdam a fost deslusit

Le-au trebuit peste 20 de ani de studiu cercetatorilor canadieni pentru a dovedi ca Albatrosul de Amsterdam este o specie rara si distincta. Aceste pasari ce traiesc in sudul Oceanului Indian, pe insula de la care si-au luat numele, au fost descoperte in anul 1983 si de atunci oamenii de stiinta au fost impartiti in doua tabere. „Albatrosii de Amsterdam au dimensiuni ceva mai mici decat cei calatori. De asemenea, ei isi depun ouale in alt interval de timp, iar penajul este un pic diferit”, declara dr. Theresa Burg, coordonatoarea echipei de cercetatori de la Universitatea din Lethbridge care s-a ocupat de studierea acestor pasari. Pentru a elucida misterul Albatrosului de Amsterdam, oamenii de stiinta au studiat ADN-ul acestei pasari si, spre uimirea lor, au scos la iveala diferente semnificative. Supravietuirea speciei este periclitata, in mare masura de animalele domestice si de uneltele pescarilor.

O specie rara care, in ciuda anvergurii mari a aripilor si a capacitatii de a zbura pe distante lungi, se intoarce intotdeauna pe un platou mic al insulei, unde nu mai exista nici o alta specie de albatrosi, pentru a se reproduce. Oamenii de stiinta cred ca aceasta pasare trebuie sa fie recunoscuta ca fiind unica si distincta. Pe de alta parte, daca pana nu demult, se cunostea ca binecunoscutele Ciori de Noua Caledonie erau destul de inteligente, mai multe studii recente releva faptul ca ele sunt si foarte precaute. Pentru a intelege comportamentul lor, ornitologii din cadrul Universitatii din Oxford le-au supus mai multor teste. „Ciorile raman cele mai inteligente pasari, iar pe baza unor studii – declara dr. Jo Wimpenny – putem afirma, ca in anumite circumstante, aceste pasari sunt mai inteligente chiar decat cimpanzeii si delfinii, ceea ce poate insemna ca, in afara de oameni, ciorile sunt cele mai inteligente si creative fiinte de pe Terra.” Fiind asa de precaute si inteligente, cu siguranta nu vor disparea. In schimb, o pasare rara si distincta, precum Albatrosul de Amsterdam, are nevoie de o protectie deosebita.

Lumea pasarilor, pe cat de vulnerabila tot pe atat de fascinanta si rezistenta in lupta cu pericolele vietii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *