Mai multi biologi tulceni solicita Ministerului Mediului rezolvarea urgenta a problemei cailor salbatici de la Letea

Padurea Letea

Mai multi biologi tulceni solicita Ministerului Mediului rezolvarea urgenta a problemei cailor salbatici de la Letea, argumentele acestora fiind ca Padurea Letea este una extrem de importanta din punct de vedere stiintific, acesta fiind un motiv pentru care Delta Dunarii a fost inclusa in patrimoniul UNESCO.

„Padurea Letea a fost declarata ca monument al naturii nu pentru prezenta cailor domestici in componenta faunistica, ci pentru valoarea floristica si ecologica a habitatelor sale. Rugam conducerea ministerului sa gaseasca solutia pentru scoaterea de urgenta din Padurea Letea a cailor domestici lasati in libertate de locuitorii din jurul padurii, pentru a salva de la distrugere un tezaur national si universal. Facem urmatoarele precizari: in lume exista mai multe delte, dar o asociatie naturala asa cum exista in Padurea Letea din Delta Dunarii nu exista. Nicaieri in lume nu exista o padure din specii de stejar in amestec cu alte specii lemnoase instalate pe un substrat nisipos fluvio – maritim. Nicaieri in lume nu s-au „adunat” atatea specii ierbacee, rare sau endemice, de mare valoare stiintifica, unele inca neidentificate, care trebuie ocrotite pentru a le putea transmite urmasilor.
Este regretabil ca un grup de indivizi neavizati a mistificat realitatea pe care apoi au regizat-o, prezentand-o presei si publicului larg ca fiind o modalitate de realizare a unui proiect european bazat pe existenta unei specii ancestrale de cal care de fapt nu exista in Romania”, se precizeaza in adresa transmisa catre Ministerul Mediului si Padurilor.
In aceeasi adresa se precizeaza ca unul dintre motivele pentru care localnicii de la Letea si-au abandonat caii este valoarea prea mare a taxelor pe care acestia ar fi trebuit sa le achite catre Consiliul Local CA Rosetti.
Scrisoarea adresata atat Ministerului Mediului cat si Academiei Romane si Regiei Nationale a Padurilor este semnata de prof. univ. Dr. Marin Andrei, presedintele Asociatiei de Botanica ,,Dimitrie Branza” din Romania si membru al Societatii de Stiinte Biologice, dr. biolog Viorel Rosca si ecolog Bogdan Bajenaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *