Biodiversitate la Fanatele Clujului – 100 fotografii, 200 specii

Folosirea rationala a fanetelor
Biodiversitate la Fanatele Clujului – 100 fotografii, 200 specii
Biodiversitate la Fanatele Clujului – 100 fotografii, 200 specii

Participantii la Ziua Biodiversitatii eveniment organizat de Asociatia Transilvania Verde in cadrul proiectului „Rezervatiile Naturale Fanatele Clujului – o comoara neglijata” , au identificat 215 specii de plante si animale in 24 ore. In concursul „Conservarea biodiversitatii in imagini” au fost inscrise 103 fotografii ce sunt supuse votului publicului pe pagina de facebook a Asociatiei Transilvania Verde. Se vor acorda 2 premii de cate 100 lei pentru poza si pentru albumul cu cele mai multe like-uri si share-uri obtinute.

„Fanatele Clujului” este o comoara unica a biodiversitatii de care pot fi mandri toti clujenii. Rezervatia pastreaza un colt din peisajul natural dezvoltat in aceasta zona in decursul a mai multor secole. Bogatia acestei zone a captat interesul specialistilor la inceputul anilor 1900, determinandu-i sa desemneze aici una dintre primele arii protejate din tara. Se poate observa aici un mozaic unic de habitate naturale, semi-naturale si formate prin activitatea omului, de la habitate uscate, xerofile pana la cele umede, aflate intr-o continua transformare. Rezervatia Fanatele Clujului este renumita si datorita reliefului caracteristic, dominat de prezenta glimeelor (coparsaielor) respectiv vegetatiei stepice. Unele specii de plante si insecte sunt cantonate doar aici, fiind cunoscute chiar si endemisme subspecifice. Cei 215 taxoni determinati in 24 de ore cu ocazia Zilei Biodiversitatii (18-19 mai) reprezinta numai o mica parte din diversitatea speciilor existente aici. Pe suprafata ariei protejate au fost semnalate de biologi mai mult de 1.000 specii de plante vasculare si peste 600 de specii de fluturi.

Scopul concursului de fotografii „Conservarea biodiversitatii in imagini” este eternizarea si popularizarea valorilor naturale unice din Rezervatiile Naturale Fanatele Clujului. Prin cele 103 fotografii inscrise dorim sa aratam publicului larg frumusetile deosebite a ariei protejate de pe marginea orasului. Fotografiile pot fi vizionate online pe pagina www.greendex.ro respectiv pe pagina de facebook al Asociatiei Transilvania Verde, unde sunt supuse votului publicului. Se vor acorda 2 premii de cate 100 lei pentru poza si pentru albumul cu cele mai multe like-uri si share-uri obtinute pana la data de 25 iulie 2013.

Scopul proiectului “Rezervatiile Naturale Fanatele Clujului – o comoara neglijata” derulat de Asociatia Transilvania Verde este scoaterea in evidenta si ocrotirea valorilor patrimoniului natural din aceasta arie protejata. Raritatile floristice semnalate aici a condus la punerea sub ocrotire a Fanatelor Clujului inca din anul 1925, cand in urma activitatii conservationiste a botanistului Alexandru Borza o parte din aceasta zona a fost imprejmuita si protejata, devenind o gradina botanica naturala. Intre 2006-2011 Asociatia Transilvania Verde a fost custodele Rezervatiei Naturale Fanatele Clujului. In aceasta perioada asiciatia a realizat intocmirea planului de management, bornarea limitelor, monitorizarea si diminuarea efectivelor de plante invazive, cartarea speciilor de plante protejate si a tipurilor de habitate, informarea si implicarea partilor interesate prin organizarea diferitelor activitati si editare de pliante, asigurarea de paza si control, derularea unor activitati de educatie ecologica pe teren si o poteca tematica de vizitare a rezervatiei. Dupa expirarea contractului de custodie solicitarea de prelungire a fost respinsa, responsabilitatile de protejarea valorilor naturale din Fanatele Clujului revenind in sarcina statului. In 2013 Asociatia Transilvania Verde a obtinut o finantare de la Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania pentru repararea panourilor de informare aferente potecii tematice de vizitare, igienizarea rezervatiei, implicarea elevilor in activitati de educatie ecologica, organizarea Zilei Biodiversitatii si prezentarea valorilor naturale de la Rezervatiile Naturale Fanatele Clujului pentru clujeni in cadrul unei competitii de fotografii si expozitie in oras. Proiectul are un buget total de 25.000 lei, din care Asociatia Transilvania Verde trebuie sa asigura cel putin 5.000 lei contributie proprie. In sesiunea de finantare nerambursabila a ONG-urilor de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, cererea Asociatiei Transilvania Verde nu a fost selectata, pentru obtinerea acestei sume. Prin urmare, apelam la ajutorul tuturor persoanelor fizice si a firmelor care prin donatii sau sponsorizari doresc sa contribuie la conservarea valorilor Rezervatiei Naturale Fanatele Clujului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *