Poluarea apelor cu medicamente

Poluarea apelor cu medicamente

Un grup de chimisti si biologi din Romania si Ungaria vor studia in cadrul unui proiect transfrontalier, gradul de poluare a apelor in urma utilizarii de medicamente.

Proiectul este finantat de UE in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria Romania derulat de Facultatea de Stiinte de la Universitatea Oradea si The Research Institute for Fisheries, Aquaculture and Irrigation (HAKI), din Szarvas. Perioada de derulare a proiectului este 1 martie 2011 – 30 septembrie 2012.
Ca urmare a utilizarii medicamentelor in mediul inconjurator ajung substante ale caror efecte nu sunt deocamdata cunoscute pe deplin, insa pot prezenta un riscuri. Substantele provenite de la medicamente se descompun in timp indelungat neputand fi indepartate prin statii de epurare.

„Ca urmare, studiul efectelor acestor xentobiotice de origine medicamentoasa asupra mediului a constituit o tema centrala a cercetarilor din ultimii ani”, precizeaza Alexandrina Fodor, managerul proiectului.

Chimistii si biologii romani si maghiari implicati in proiec vor studia bioacumularea de medicamente in principalele rauri transfrontaliere din Bazinul Crisurilor, in primul rand in zonele oraselor si digurilor.
„Se vor studia acumularea unor analgezice nesteroidice (ibuprofen, ketoprofen, naproxen, diclofenac si indometacin) si antibiotice (tetracicline, sulfonamide si nitrofurani) in malul, vegetatia si fauna (pesti si bentos) de pe cursul raurilor: Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru si Crisul Alb de pe teritoriul judetelor limitrofe ale granitei Romania-Ungaria”, mai precizeaza Alexandrina Fodor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *