Proprietăţile terapeutice ale şofranului

Proprietatile terapeutice ale sofranului

Sofranul este o planta originara din zona Marii Mediterane, din care se extrage cel mai scump condiment din lume. Contine carotenoizi, ulei volatil, protocrocina, o substanta de natura glicozidica, ce are proprietatea de a intensifica senzatiile euforice. Acest condiment are proprietati antiinflamatorii, antioxidante, antispasmotice, stomahice, antitusive, analgezice si anticancerigene. Sofranul are o culoare si o…

Citește mai departe
Zgomotul îngra??? Ce alte efecte nocive are zgomotul asupra s?n?t??ii ?i cum ne putem proteja

Zgomotul ingrasa? Ce alte efecte nocive are zgomotul asupra sanatatii si cum ne putem proteja

Traiul intr-un mediu zgomotos poate duce la cresterea circumferintei taliei si poate avea numeroase efecte negative asupra starii de sanatate, afirma oamenii de stiinta care s-au reunit recent in Japonia, la o conferinta internationala pe tema relatiei dintre zgomot si sanatate. Fapul ca poluarea fonica favorizeaza depunerea grasimii este una dintre cele mai surprinzatoare noutati…

Citește mai departe

Uleiul de Neem un insecticid ecologic eficient

Uleiul este extras din semintele arborelui indian Neem (Azadirachta indica) si este utilizat ca insecticid pentru controlul daunatorilor din gradina. Insecticidul din uleiul de neem combate insectele si acarieni mici dar functioneaza si ca fungicid in combaterea namatozilor paraziti de pe plante. Uleiul afecteaza doar daunatorii care consuma frunzele si tulpinile. Din acest motiv nu…

Citește mai departe

Veninul unei specii de melci marini, un analgezic mai puternic decat morfina

Veninul redutabilei moluste-rapitor, melcul marin din specia ‘conus geographus’, ar putea fi utilizat ca analgezic mai puternic si care sa dea mai putina dependenta decat morfina, informeaza publicatia franceza Le Nouvel Observateur. Combaterea durerii cronice cu ajutorul uneia din cele mai veninoase animale marine din cate exista: o asemenea idee au avut cercetatori australieni. Animalul…

Citește mai departe

Veninul sarpelui Mamba negru contine substante analgezice capabile sa rivalizeze cu morfina

Veninul sarpelui Mamba negru, o reptila africana extrem de periculoasa, contine substante analgezice capabile sa rivalizeze cu morfina, care genereaza insa mult mai putine efecte secundare, au anuntat, miercuri, cercetatorii francezi. De la sfarsitul anilor 1990, oamenii de stiinta au evidentiat existenta unei familii de proteine – ASIC – implicate in senzatia de durere, care…

Citește mai departe

Poluarea apelor cu medicamente

Un grup de chimisti si biologi din Romania si Ungaria vor studia in cadrul unui proiect transfrontalier, gradul de poluare a apelor in urma utilizarii de medicamente. Proiectul este finantat de UE in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria Romania derulat de Facultatea de Stiinte de la Universitatea Oradea si The Research Institute for Fisheries,…

Citește mai departe
Un calmant utilizat la nivel global cre?te semnificativ riscul unei persoane de a suferi un atac de cord

Analgezicele uzuale distrug ficatul si pot duce la coma

Aproape 20.000 de americani sunt spitalizati anual cu leziuni hepatice din cauza consumului excesiv de Acetaminofen, cunoscut sub numele de Paracetamol, relateaza in ultimul sau numar New Scientist. Jennifer King de la Northwestern University din Chicago subliniaza: clientii cumpara cu usurinta si fara sa se gandeasca la potentialul toxic al analgezicelor disp In cadrul unui…

Citește mai departe

Cretusca, un calmant pentru durerile reumatice

Florile de cretusca, asemanatoare la aspect celor de soc, contin numeroase substante active importante, precum: taninuri, vanilina, glucozide, flavonoide, acid salicilic, fier, sulf si calciu. „Datorita compozitiei chimice, cretusca are proprietati antidiareice, antihemoragice, diuretice, cardiotonice si astringente. Planta este un remediu pentru mai mult de 70 de afectiuni, iar preparatele cu cretisoara au efecte pozitive,…

Citește mai departe