Efecte neasteptate ale aspirinei
Efecte neasteptate ale aspirinei
18 ani de studiu pentru a demonstra ca o aspirina pe zi previne doua tipuri de cancer

Persoanele care iau o aspirina in fiecare zi prezinta un risc cu peste 40% mai mic de a se imbolnavi de anumite forme de cancer. La aceasta concluzie au ajuns un grup de cercetatori de la Universitatea Harvard, coordonati de prof. Nancy Cook, care sustin ca administrarea zilnica a unei doze mici de analgezice usoare, precum aspirina, reduce dramatic aparitia cancerului intestinal si a cancerului la stomac, noteaza Daily Mail.

Datele studiului arata ca femeile care iau o tableta de 100 de miligrame de aspirina in fiecare zi prezinta un risc cu 43% mai mic de a se confrunta cu cancer intestinal. In cazul cancerului de stomac, riscul este cu 36% mai mic.

Acesta nu este primul studiu care arata efectele benefice ale aspirinei asupra organismului. Cercetarile anterioare au relevat ca acest medicament ar putea intarzia declinul creierului si poate prelungi viata persoanelor depistate cu cancer.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii au monitorizat timp de 18 ani un grup de 39.876 de femei, trecute de varsta de 45 de ani. Grupul de voluntare a fost impartit in doua categorii: jumatate dintre femei au fost rugate sa ia in fiecare zi o pastila de 100 de miligrame de aspirina, in timp ce al doilea grup a luat un medicament placebo. Timp de zece ani, participantele la studiu au luat in fiecare zi doza de aspirina sau de placebo.

La finalul deceniului, femeile au fost testate pentru a vedea daca vreuna dintre ele suferea de cancer. Rezultatele au aratat ca nu exista o diferenta semnificativa intre grupul de femei care au luat placebo si cele care au luat aspirina, in privinta incidentei cancerului.

Dupa alti opt ani, voluntarele au fost rugate sa vina din nou la un control. Rezultatele au aratat ca incidenta cancerului intestinal si a cancerului la stomac era mai crescuta in randul femeilor care au urmat un tratament placebo.

La finalul celor 18 ani de monitorizare, oamenii de stiinta au concluzionat ca aspirina are capacitatea de a bloca dezvoltarea tumorilor canceroase in organism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here